Södra Sveriges största arthousebiograf!

1900
Datum: Sön 13 jan, 2019

Passa på att se denna episka dramafilm från 1976 i regi av Bernardo Bertolucci på bioduk. Filmen är cirka fem timmar lång och indelad i två delar med en paus där vi bjuder på förtäring.

Del 1.
Provinsien Emilien i Italien år 1900. På Berlinghieris gods välkomnar den gamle patriarken Alfredo födelsen av en sonson som döps till Alfredo. Samtidigt föds en annan pojke, Olmo, i den stora bondefamiljen Dalco. Genom pojkåren uppehåller de båda en kamratskap. 

Den äldre Alfredo är bitter på att hans äldste son Ottavio lämnat godset för att i stället leva ett sybaritiskt stadsliv. Han överlämnar godset ansvaret för godset till sin snåle son Giovanni och går och hänger sig i förtvivlan. Giovanni försöker modernisera jordbruket och efter en förödande storm försöker han vräka de fattagia bönderna. Dessa solidariserar sig med varandra och börjar kämpa moit godsherrarna.

Under första världskriget inkallas Olmo, medan Alfredo stannar hemma på godset. När Olmo återkommer efter kriget får han reda på att egendomen numera sköts av en elak förman, Attila. Tillsammans med lärarinnan Anita - socialist och förespråkare av den fria kärleken - blir Olmo indragen i politiska aktiviteter gentemot fascismen. Alfredo vägrar att sälla sig till de andra landägarna i deras lojalitet mot Mussolino och kamp mot de militanta bönderna.

PAUS MED FÖRTÄRING

Del 2.
Alfredo far till stan där han träffar futuristen Ada som han gifter sig med. Regina, Alfredos kusin, vänder sig till Attila när hon märker att hon förlorat Alfredo och tillsammans börjar hon och Attila att sprida fascistisk propaganda. Giovanni dör och Alfredo ärver egendomen. Anita dör i barnsäng och Olmo tvingas hålla sig gömd efter att ha blivit anklagad för ett brutalt mord som egentligen begåtts av Attila. 

Regina och Attila börjar förvärva land och inriktar sig på att dominera omgivningen totalt. Ada lämnar Alfredo när denne varken tar öppet avstånd till fascismen eller avskedar Attila. Alfredo försjunker i ett tillstånd av likgiltighet. Attila fortsätter att exploatera bönderna hänsynslöst under andra världskriget ända tills fredsdagen kommer då Olmo återvänder och tillsammans med bönderna fördriver och dödar Attila och Regina. Alfredo arresteras och anklagas för att vara "padrone" av bönderna. Hans fientliga kamratskap till Olmo fortsätter på ålderns höst.

Datum: Sön 13 jan, 2019

BILJETTPRIS
200 kr

FILMFAKTA: 

Regissör: Bernardo Bertolucci
Land: Italien
År: 1976
Längd: 317 min
Språk: italienska
Textning: engelska
Genre: Drama
Skådespelare: Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda 
Arrangör: Folkets bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar