Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Antifascisterna – film & samtal
Datum: Ons 15 mar, 2017

Malmöpremiär för dokumentärfilmen ANTIFASCISTERNA. Filmvisningen följs av samtal.

2013 attackerar beväpnade nazister en antirasistisk demonstration i Kärrtorp där flera skadas. I Grekland blir nazistpartiet Gyllene gryning tredje största parti i valet och 2014 i Malmö skadas flera personer i samband med en demonstration på 8 mars varav en, Showan Shattak, hamnar i koma efter en brutal knivattack av personer ur den högerextrema rörelsen.

I ANTIFASCISTERNA målas ett porträtt upp av en rörelse som vägrar betraktas som offer. Ett flertal olika personer i Sverige och Grekland berättar om sin syn på radikal politisk organisering mot högerextremism, samtidigt som vi får en bakgrund till varför Sverige och Grekland, två till ytan så olika länder, har högerextrema rörelser som genom våld påverkar samhället.

Medverkande i filmen: Kajsa Ekis Ekman, Showan Shattak, Athena Farrokhzad, Joel Bjurströmer Almgren, Spyros Marchetos m fl.

SAMTAL
Efter filmen blir det ett samtal som med utgångspunkt från filmen diskuterar Sverige idag och högerextremismens påverkan på samhället, men också motståndet mot det. För attackerna i Kärrtorp samt Malmö skedde inte i ett vakuum och stod inte heller oemotsagda. Efter attacken i Kärrtorp samlades samma månad 16 000 personer i en stor manifestation mot nazism, i Malmö tågade 16 mars 2014 över 10 000 personer under parollen ”Kämpa Malmö - antifascism är självförsvar”.

Samtalspanel:
Despina Tzimoula - historiker och lektor. Hennes främsta forskningsintresse rör intersektionalitet i samspelet med nation, ras och etnicitet.
Paula Mulinari - redaktionsmedlem i den antirasistiska tidskriften Mana.
Mattias Gardell - religionshistoriker och författare av bl a "Raskrigaren: Seriemördaren Peter Mangs".

Modererar samtalet gör Petter Larsson, journalist.

ANTIFASCISTERNA FaceBook >> 

Datum: Ons 15 mar, 2017

kl 18:30

FILMFAKTA
Regissör: Patrik Öberg, Emil Ramos
Land: Sverige, Grekland
År: 2017
Längd: 74 minuter
Språk: Engelska, svenska, grekiska
Textning: Engelska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Kajsa Ekis Ekman, Showan Shattak, Athena Farrokhzad, Joel Bjurströmer Almgren, Spyros Marchetos m fl.
Originaltitel: The Antifascists

Biljettpris: 100 kr (inga rabatter)

Arrangör: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

Event & specialvisningar