Fler visningar av Bastardo hittar du här>>
___
Välkommen på premiär av dokumentären Bastardo. La herencia de un genocida (Bastardo – Att närma sig en bödel) med efterföljande samtal som en del av festivalen 50 år av minnen Chile / Suecia.
Den chilenske filmregissören och konstnären Pepe Rovano föddes med en falsk identitet, faderlös, fjärran från sitt förflutna. Tills hans värld vänds upp och ner vid 35 års ålder när han upptäcker sin far. Vad han inte förväntade sig att få reda på var att mannen som övergav honom som barn i själva verket var en mördare, en högt uppsatt polis som dömts för att ha dödat på uppdrag av Chiles brutala diktatur. Det var då Pepe fattade beslutet som skulle förändra hans liv – beslutet att träffa sin far. Det är här som Pepes berättelse börjar.
SAMTAL: ANDRAHANDSTRAUMA, MINNEN, FÖRSONING?
Visningen efterföljs av ett panelsamtal på svenska och engelska med Irene Molina, Kloe Shahrazad Ojaghi Rojas, René León Rosales, Pepe Rovano och moderator Camila Fonseca.
Irene Molina
Irene kom som flykting på 80-talet. Hon är professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet och arbetar med frågor om staden, orättvisan och motstånd.
De frågor som intresserar Irene är hur man bygger en diaspora i exil baserad på politisk medvetenhet och målet om global rättvisa. Samt hur vi ska minnas en grym diktatur genom att relatera till nuet så att historien inte upprepar sig.
Kloe Shahrazad Ojaghi Rojas
Kloe, halvchilenare och halviranier, har studerat socialantropologi i Chile. Hon kom till Sverige 2021 för att göra sin master i mänskliga rättigheter i Lund. Masteruppsatsen handlar om så kallad övergångsrättvisa—det vill säga de åtgärder och politiska beslut som stater i efterhand fattar för att råda bot på systematiska brott begångna mot de mänskliga rättigheterna. Arbetet tar upp Chile som exempel, där olika personer intervjuas, vars mänskliga rättigheter inte respekterades under Pinochets diktatur och som idag får skadestånd på grund av detta.
Kloe vill lyfta frågor kring övergångsrättvisa och skadestånd som symbolisk handling, samt dela sina erfarenheter av de intervjuer och berättelser hon fått ta del av i sitt arbete.
René León Rosales
René är etnolog och forskare vid Mångkulturellt centrum. Han har bland annat forskat om lärandeprocesser och identitetsformering bland barn och ungdomar med utländsk bakgrund i segregerade urbana landskap.
René är intresserad av betydelsen av att ärva en exilerad föräldragenerations drömmar och trauman. Vilka läkande processer är möjliga i diasporan? Hur präglar erfarenheter av exil ett politiskt engagemang över generationer?
Pepe Rovano
Regissör till Bastardo. Pepe utforskar personliga berättelser kopplade till mänskliga rättigheter och miljörättvisa. Hans verk rör sig flytande mellan dokumentärfilm, installation och performancekonst, och använder arkivmaterial, originalinspelningar och bilder för att skapa uppslukande och interaktiva berättelser att reflektera över, rekonstruera och generera subversiva minnen.
Camila Fonseca (moderator)
Camila är sociolog med masterexamen i genus, migration och social rättvisa. Hon är uppvuxen både i Sverige och Chile och har erfarenhet inom analys av könsnormer med särskild inriktning inom konst och populärkultur. Hon har varit del av flera av de sociala processer som har skett i Chile under åren, främst studentrevolutionerna år 2006 och 2011 samt upproren år 2019. Camila är även intresserad av migrationspolitik och mänskliga rättigheter.
Kl 18:00 – 20.15
BILJETTPRIS: 50 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)
FILMFAKTA
Regissör: Pepe Rovano
Land: Chile, Italien, Sverige
År: 2022
Längd: 82 minuter
Språk: Spanska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Distributör: Folkets Bio
Arrangör: 50 år av minnen Chile/Suecia
Medarrangörer: Film i Skåne, Wipala kollektivet, ABF Malmö, ABF Helsingborg, ABF Skåne, Folkets Bio Malmö, Folkets Bio riks, Imagenes del sur, Latinamerika i Fokus, Antirasistiska filmdagarna, Galleri Fish Tank, Santiago Alvarez institutet