Södra Sveriges största arthousebiograf!

Den längsta resan är resan inåt – Filmen om Steve + samtal
Datum: Mån 26 – tis 27 okt, 2015

Efter filmen blir det samtal med regissör Staffan Hildebrand samt medverkande i filmen Steve Sjöquist och Simon Blom.

DEN LÄNGSTA RESAN ÄR RESAN INÅT - FILMEN OM STEVE
En dokumentär långfilm på 70 minuter av filmaren Staffan Hildeband, som dokumenterat aidsepidemin både i Sverige och globalt i samarbete med Karolinska Institutet i snart trettio år. Filmen skildrar hiv-aktivisten, författaren, föreläsaren och diakonen på Karolinska Sjukhuset, Steve Sjöquist och hans dramatiska livsresa. Steve fick sin hiv diagnos redan 1987, och valde direkt att vara öppen med den. De allra flesta som levde med hiv vid denna tid, och många som fick aids, höll sin sjukdom hemlig på grund av den starka stigma och diskriminering som fanns runt aids. Filmen tar oss också till Sundstagymnasiet i Karlstad, där Steve gick i början av 70-talet och upptäckte att han var gay, vilket han då trodde var en fas i livet som skulle gå över.

Steve engagerade sig 1987 som aidsaktivist i Noaks Ark/Röda Korset, som var en av de första och viktigaste aidsorganisationerna i landet på 1980- och 90-talet. Steve blev sedan allt sjukare och låg för döden på Södersjukhuset i oktober 1996. Hans läkare Per Hedman, som medverkar i filmen, samtalar med Steve om att han bara var dagar från att dö och just då hände något dramatiskt. De första doserna av amerikanska bromsmediciner hade precis då kommit till Sverige, men var ej ännu godkända av Läkemedelsverket. De var däremot godkända i USA med mycket bra resultat. Läkaren bidrog till att Steve fick medicinen direkt, trots att den ej var godkänd, och det räddade hans liv. Steve frisknade till och har sedan dess skrivit fyra böcker med hiv och aids, utanförskap och stigma som tema. Han arbetar idag som diakon på Karolinska Sjukhuset, sjukhusmiljön som han vet så mycket om inifrån. Han åker också ut mycket i landet och föreläser. 

Filmen följer Steve i möten med människor som står honom nära och påverkat honom, som t ex  artisten Lill Lindfors och förra handikappombudsmannen Inger Wästberg. Han träffar också en av dagens unga hiv-aktivister, Simon Blom, 22, från Malmö. Simon liksom Steve är engagerad i patientorganisationen HIV-Sverige.

Datum: Mån 26 – tis 27 okt, 2015

 
Måndag 26 okt
kl 18:00
Mingel med något smått att äta och dricka
kl 19:00
Filmvisning, direkt följt av samtal

Tisdag 27 okt 
kl 16:00
Filmvisning, direkt följt av samtal

Pris: Gratis


FILMFAKTA
Regissör: Staffan Hildebrand
Land: Sverige
År: 2015
Längd: 70 minuter
Språk: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Steve Sjöquist m fl

Arrangör: Region Skåne och Malmö stad i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

Event & specialvisningar