Afrikagrupperna i samarbete med Folkets Bio Malmö och ABF Malmö bjuder in till visning av dokumentärfilmen PALME och inledande samtal med Dr Mukanda Mabonso Mulemfo.
Alla har hört talas om Olof Palme, men allt färre minns hans politiska gärning, vad han gjorde för Sverige, för omvärlden och vilka värden han egentligen stod för. Detta vill Dr. Mukanda Mabonso Mulemfo från Pretoria i Sydafrika ändra på. I februari och mars reser han runt i Sverige för att möta elever, lärare och politiska organisationer och berätta om Olof Palmes betydelse för den sydafrikanska frihetskampen, kampen mot apartheid och betydelsen av internationell solidaritet och det politiska mod som Palme stod för. Dr Mulemfo menar att, när nationalistpartier är på frammarsch i Europa och främlingsfientliga vindar blåser över såväl Sverige som Sydafrika, behöver vi mer än någonsin politiska ledstjärnor som Palme trots ett högt politiskt pris pekar ut vägen mot mellanmänsklig föståelse och internationell solidaritet. Sedan flera år driver han ett utbytesprojekt mellan skolor i Sverige och Sydafrika för att öka förståelsen mellan länderna och i februari i år släppte han sin bok nya bok „The story of Olof Palme“ som förhoppningsvis kan hjälpa kommande generationer av sydafrikanska ungdomar att minnas och inspireras av Olof Palme och hans gärning.
OM FILMEN PALME
Älskad och hatad. Sent på kvällen den 28 februari 1986 sköts Olof Palme ihjäl på öppen gata i Stockholm. Över en natt förändrades landet Sverige. Filmen Palme handlar om hans liv, hans tid och om det Sverige han formade. Olof Palme var överklasspojken som kom att skapa världens mest jämlika land. Han färdades under sitt liv från en överklassmiljö till att bli demokratisk socialist. Han var taktikern som drevs av passionen för social rättvisa. Den brinnande talaren som hämtade inspiration från barnens godnattsagor. Och den övertygade demokraten som fick USA att ta hem sin ambassadör i Stockholm. Han var beundrad och hatad utan motstycke. Genom en unik kontakt med Lisbet Palme och sönerna Mårten, Joakim och Mattias kan filmen visa upp bilder ur familjens privata arkiv. Dessa utgör filmens grund och utgångspunkt, tillsammans med det rika bildmaterial som finns i SVTs arkiv samt på institutioner och utländska arkiv.
Kl 19.45
FILMFAKTA
Regissör: Kristina Lindström och Maud Nycander
Land: Sverige
År: 2012
Längd: 105 minuter
Språk: Svenska
Textning: -
Genre: Dokumentär
IMDb: Se filmen på IMDB
Arrangörer: Afrikagrupperna i samarbete med Folkets Bio Malmö och ABF Malmö