I samband med Världsdagen för kulturell mångfald, dialog och utveckling, och med vårt tema Sveriges urfolk och nationella minoriteter, visar vi ett urval av kortfilmsserien GLÖD – filmer som delvis eller helt innehåller de nationella minoritetsspråken och därigenom breddar bilden av Sverige.
FILMER
Gräset är alltid grönare, i regi av Sanna Kalla
Der shmues, i regi av Kamelia Pebdani
Sarri ja Sanna, i regi av Julia Qvarnström
Svonni vs Skatteverket, i regi av Maria Fredriksson
Klassens z, i regi av Alma Dzafic Ferhatovic
Dagen inleds av Mujo Halilovic, verksamhetschef på Romskt informations- och kunskapscenter, Malmö stad, och Sanna Jälevik, utvecklingssekreterare för finskt förvaltningsområde, Malmö stad, med ett föredrag om de nationella minoriteterna och hur Malmö stad arbetar med nationella minoritetsfrågor.
Efter filmerna följer ett panelsamtal med representanter för de fem olika nationella minoriteterna. Samtalet kommer att kretsa kring frågor om tillhörighet, identitet och levnadsvillkor.
MEDVERKANDE I PANELEN
Alma Dzafic Ferhatovic (regissör, Klassens Z)
Sanna Kalla (regissör, Gräset är grönare)
Julia Qvarnström (regissör, Sarri ja Sanna)
Mira Kelber (ordförande för Judisk Ungdom Malmö)
Ida-Maria Svonni (medverkande i Svonni vs Skatteverket)
Moderator: Klara Levin (dokumentärfilmare och producent)
Filmerna kan även ses online på UR play>>
Samtalet kommer även att livestreamas här>>
___
GLÖD är en satsning på produktion av kortfilmer på de nationella minoritetsspråken och totalt har 10 filmer producerats i ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, UR och Folkets Bio.
Detta arrangemang är en del av ÖPPNA MALMÖ, Malmös stads satsning för att lyfta frågor om diskriminering och rasism. Folkets Bio Malmö och Antirasistiska Filmdagar arbetar med kulturprojekt inom ramen för denna satsning.
Visningen förhåller sig till de restriktioner som gäller på grund av pandemin den aktuella dagen.
Facebookevent och livestream>>
Biograf PANORA, Friisgatan 19 D.
Gratis inträde.
Biljett bokas här>>
Biljetten måste hämtas ut senast en halvtimme innan föreställningen.
Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett då det på grund av pandemirestriktioner är begränsat med platser. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan. Just nu ligger publiktaket på åtta personer, vilket kan komma att ändras fram till den aktuella föreställningen.
Arrangörer: Folkets Bio Malmö/biograf Panora och Antirasistiska filmdagar (ARF) i samarbete med Malmö stad och ABF Malmö.