Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Harriet + samtal
Datum: Sön 23 aug, 2020

Vi uppmärksammar Internationella dagen till minne av slaveriet och dess avskaffande – den 23 augusti. En dag att minnas och hedra de miljontals afrikaner som förslavades i den transatlantiska slavhandeln. Med inledning och samtal av Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa. 

Inledning av Nasra Hussein, styrelseledamot i AFR.

Medverkande i samtalet som hålls på engelska:
Nasra Hussein, styrelseledamot AFR
Rahel Weldeab Sebhatu, styrelseledamot AFR
André William, styrelseledamot AFR

HARRIET
Filmen Harriet är berättelsen om Harriet Tubman, frihetskämpen som räddade människor från slaveri genom den så kallade ”underjordiska järnvägen” - ett nätverk av abolitionister som hjälpte slavar att fly till nordstaterna. Flyktvägar kallades spår, gömställen stationer, flyktingar passagerare och de som hjälpte flyktingar på vägen kallades konduktörer.

När plantage- och slavägaren Gideon bestämmer sig för att sälja Harriet väljer hon, med livet som insats, att fly. Filmen följer hennes resa upp genom södern till Pennsylvania, där hon kommer i kontakt med rörelsen. Harriet nöjer sig inte med friheten: snart blir hon en av de modigaste ”konduktörerna” i nätverket. Hon lyckas hjälpa 100-tals människor att fly från slaveriet utan att bli tillfångatagen eller förlora någon ”passagerare”. Folk kallade henne ”Moses”.

I rollen som Harriet ser vi den brittiska skådespelaren och sångerskan Cynthia Erivo, som även framför filmens Oscar nominerade sång ”Stand up”. Cynthia var även Oscar nominerad för sin huvudroll. För regin står Kasi Lemmons.

Harriet är den första produktionen för den stora duken (sedan tidigare finns en tv-produktion och en kortfilm) om denna gigant i amerikansk historia. Att filmen kommer först nu är i sig ännu ett exempel på marginaliseringen av den afroamerikanska erfarenheten inom både populärkulturen och den amerikanska historieskrivningen. Det tog manusförfattaren Gregory Allen Howard 25 år innan hans vision om filmen blev verklighet.

Datum: Sön 23 aug, 2020

BILJETTPRIS: 120 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Kasi Lemmons
Land: USA
År: 2019
Längd: 125 minuter
Språk: Engelska
Textning: Otextad
Genre: Drama
Skådespelare / Medverkande: Cynthia Erivo, Janelle Monáe, Leslie Odom Jr
Visa på IMDb

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, Antirasistiska filmdagar och ABF Malmö.

Event & specialvisningar