Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Maija Isola
Datum: Tis 31 jan, 2023, Ons 1 feb, 2023, Sön 5 feb, 2023, Ons 8 feb, 2023

Maija Isolas tygdesign för Marimekko har erövrat hela världen – men vem var konstnären Maija Isola egentligen? Följ med på ett intimt och inspirerande porträtt av skaparen Maija Isola – tygdesignern som tog världen med storm!

Denna dokumentärfilm om Maija Isola (1927-2001), designern av Finlands mest älskade tyger, berättar historien om ett unikt kvinnoöde och ett livslångt konstnärsskap som formades av världen hon upplevde på ständigt resande fot. Hennes orädda design, som klassikerna Unikko, Kivet, Kaivo och Melooni, var avgörande för att skapa Marimekkos färgsprakande universum och framgång världen över.

Filmen visar bakgrunden till Isolas framgångsrika mönster, värderingarna bakom konstnärens äventyrssökande livsstil och arvet hon lämnade efter sig. Genom Isolas brev får vi ta del av vem hon var som person, konstnär, tänkare och visionär. Filmen berättas med hjälp av Maija Isolas och dottern Kristinas röster. Vi hör också Isolas käre vän och kollega, Armi Ratias, dela sina tankar om den banbrytande konstnären.

Datum: Tis 31 jan, 2023, Ons 1 feb, 2023, Sön 5 feb, 2023, Ons 8 feb, 2023

FILMFAKTA
Regissör: Leena Kilpeläinen
Land: Finland
År: 2021
Längd: 96 minuter
Språk: Finska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Skådespelare / Medverkande: Maija Isola (arkivbilder), Kristina Isola, Emma Isola
Distributör: Folkets Hus och Parker
Visa på IMDb

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar