Stencil-workshop
Passa på att lära er att göra er egen stencil i sann Banksy-anda med konstnärskollektivet Streetcorner.se!
Streetcorner.se brinner för ett färggladare Sverige och arbetar med att försöka skapa en förståelse och acceptans för graffitin och gatukonsten. Deras vision är att alla ska ha förmåga och utrymme att delta, utforma och påverka i sin omgivning!
Läs mer om The Man Who Stole Banksy Stencil-workshop
Inledning
Premiärvisningen inleds av Peter Bengtsen, som forskar vid institutionen för kulturvetenskaper i Lund och som har street art som ett konstnärligt och socialt fenomen som sitt främsta forskningsområde. Peter har skrivit och publicerat böckerna The Street Art World och helt nyligen Street Art and the Environment.
The Man Who Stole Banksy
2007 åkte Banksy och hans team till Betlehem och till de ockuperade delarna av Palestina. De började utöva sin karaktäristiska gatukonst på väggarna runt Västbanken. Mötet mellan den pacifistiska gatukonstnären och ett land brännmärkt av många års strid och krig borde ha varit kärlek vid första ögonkastet, men någonting gick helt fel. Ett specifikt konstverk gick inte alls hem; en muralmålning av en israelisk soldat som ber en åsna om identitetspapper. Verket utlöste raseri och man menade att Banksy pekade ut landet och dess folk som idioter.
Taxichauffören Walid tog hjälp av lokala invånare och sågade bort den provocerande målningen. Han planerade att sälja den på Ebay till högstbjudande. Vi följer sedan väggmålningens resa från Betlehems dammiga gator, över havet till konstauktioner i väst, där den säljs dyrt till privata konsthandlare. Historien om väggbiten visar på ett större sammanhang, om hur det existerar en hemlig marknad för gatukonst. Tappar gatukonsten sin mening när den flyttas in på galleri?
DOCUMENTARY COMPETITION – Tribeca Film Festival 2018
FILMFAKTA