Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Sameblod
Datum: Tor 6 feb, 2020

Den 6 februari firas Samernas nationaldag. För att uppmärksamma dagen arrangerar vi en visning av den stora publiksuccén – Amanda Kernells mångfaldigt prisbelönade långfilmsdebut SAMEBLOD. Filmen är ett nedstamp i en historia kopplad till sameförtryck som gör upp med Sveriges mörka förflutna.

Samernas historia är intimt förknippad med Sveriges koloniala historia. Samebefolkningen inlemmades till den svenska nationalstaten inte minst genom att påtvingas det svenska språket och en kristen tro. Först 1999 beslöt Sveriges rikstad att erkänna samerna som en av flera nationella minoriteter inom svensk territorium, med ett eget språk, kultur och identitet.

SAMEBLOD hade premiär på filmfestivalen i Venedig 2016 och har sedan dess bjudits in till flera av de största filmfestivalerna i världen, bland annat Torontos och Sundance filmfestivaler. Filmen har tilldelats ett antal stora priser bl.a. det prestigefyllda Lux-priset som är Europaparlamentets egna filmpris. Vid Göteborgs filmfestival 2017 belönades filmen med Dragon Award Best Nordic Film - det största filmpriset i norden!

SAMEBLOD
Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Filmen bygger på kortfilmen "Stoerre Vaerie" ("Norra Storfjället") som kom 2015 och utspelar sig när huvudpersonen Elle Marja är vuxen.

Datum: Tor 6 feb, 2020

BILJETTPRIS: 110 kr
Rabatter eller klippkort gäller ej

FILMFAKTA
Regissör: Amanda Kernell
Land: Sverige
År: 2017
Längd: 110 minuter
Språk: Svenska, Samiska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 11 år
Skådespelare / Medverkande: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischanderl, Olle Sarri, Hanna Alström, Malin Crépin, Andreas Kundler, Ylva Gustafsson m fl
IMDb: Se filmen på IMDB

Arrangör: Folkets Bio Malmö i samarbete med ABF Malmö.

Event & specialvisningar