Ung, kåt och hiv – En dokumentär 40 år efter aidsutbrottet & panelsamtal om lokala erfarenheter.
1979 ockuperades Socialstyrelsens trappa och sjukdomsstämpeln för homosexualitet togs bort. Men, den homosexuella frigörelsen kom av sig bara några år senare då hiv kom till Sverige. Under 80- och 90-talet spreds bilder av aidssjuka homosexuella män i media. Skrämselpropagandan var utbredd och den bild som visades utgick sällan från fakta. Det ledde till ett hårt klimat för de som inte var heterosexuella, och byggde ett stigma kring hiv.
Men, att vara en man som hade sex med män var så mycket mer. Hur var det egentligen att vara ung och kåt och komma ut som bög under den här tiden? Det skildras i dokumentären Stockholm, 1982 som RFSL och RFSL Ungdom släpper i samband med World Aids Day.
Genom dokumentären vill RFSL och RFSL Ungdom ge en insyn i hur livet och kampen sett ut för homosexuella i Sverige. Viktiga målgrupper man vill nå är unga män och transpersoner som har sex med män, och som föddes efter det att hiv kom.
– Många yngre saknar kunskap om denna del av hbtqi-historien. Att leva med hiv är fortfarande kopplat till stigma. Fördomar och felaktig information sprids än idag och därför är det så viktigt att vi fortsätter att prata om hiv, säger Elias Fjellander, förbundsordförande för RFSL Ungdom.
Filmen och panelsamtalet presenteras av RFSL Rådgivningen Skåne, i samarbete med Positiva Gruppen Syd. Panelen består av personer från Skåne med lokala erfarenheter av att leva med och arbeta med hiv under 80- och 90-talet fram till idag.
PANELDELTAGARE
Benny Roth, medverkande i bildandet av Posithiva Gruppen Syd
Anton Yashin, projektledare Posithiva Gruppen Syd
Lena Söderquist, psykolog och f.d. psykolog på Noaks Ark Syd
Kl 18:15
Fri entré! Först till kvarn.
FILMPRODUKTION
Medverkande: Fredrik Apollo Asplund, Stefan Handreck och Steve Sjöquist
Regissör: Palmer Lydebrant
Producent: Siri Hjorton Wagner, [sic] film
Exekutiv producent: Therese Sandin, RFSL