Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Elser

Sista visning lör 28 nov!
ELSER är baserad på den sanna historien om mannen som ensam försökte döda Hitler och kväva kriget i sin linda. Georg Elser hade kunnat förändra världshistorien och räddat livet på miljontals människor - om han bara hade fått ytterligare tretton minuter. Med hjälp av dessa tretton minuter hade bomben som han konstruerat kunnat sätta punkt för Adolf Hitler. Men så blev det inte och den 8 november 1939 kunde Hitler lämna platsen för mordförsöket. Elser hade misslyckats kapitalt.

Vem var då denne man, som innan någon annan hunnit förstå, skred till handling? Som försökte förhindra det som var på väg att ske och - till skillnad från alla andra, inklusive tyska generaler - valde att inte hålla tyst och enbart lyda order? Vad var det han såg som våra föräldrar, mor- och farföräldrar valde att blunda för eller helt enkelt inte la märke till? Vad förutspådde denne man som talade om för dem som sedermera utsatte honom för tortyr, att den enda önskan han haft var att förhindra den blodspillan ett världskrig skulle innebära?

För sin prestation i filmen belönades Christian Friedel med German Film Awards 2015 i kategorin Bästa manliga huvudroll.

FILMFAKTA
Regissör: Oliver Hirschbiegel
Land: Tyskland
År: 2015
Längd: 114 minuter
Språk: Tyska
Textning: Svenska
Genre: Drama, Krigsfilm
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaußner, Johann von Bülow m fl
Premiär: Fre 6 nov, 2015
Visa på IMDb
Event & specialvisningar