Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

United States of Love

Sista visning - torsdag 10 nov!
Polen 1990. Det är första året av frihet, men också ett år av ovisshet inför framtiden. Fyra kvinnor beslutar sig för att det är dags för förändring i deras liv, att slåss för sin lycka och uppfylla sina önskningar. Agata är fångad i ett olyckligt äktenskap och söker tillflykt i en annan, omöjlig relation. Renata är en äldre lärare som fascineras av sin granne Marzena, en ensam före detta skönhetsdrottning vars man arbetar i Tyskland. Marzenas syster Iza är rektor och förälskad i en elevs pappa.

Med både kraft och skärpa skildrar Tomasz Wasilewski själslig utarmning och ett totalitärt samhälles sista dödsryckningar.

"Rent generellt så är det kvinnorna som intresserar mig mest i alla mina filmer. Jag tycker de bär på så mycket mystik att jag aldrig tröttnar på att utforska dem. När det gäller den här filmen specifikt så minns jag endast den här tiden sett ur kvinnors ögon. Efter att kommunismen kollapsade så lämnade min far Polen och åkte till New York under några år. Han skulle tjäna pengar och köpa oss en lägenhet i Warsawa. Han kände att det var enda sättet att säkra en bättre framtid för mig och min syster. Och han hade rätt. Så han åkte, precis som maken till en av rollfigurerna i filmen gör. Faktum är att i scenen där de tittar på en video med honom så är det ett av de VHS-band som min far skickade, fast minus porravsnittet då förstås. Det här hände i många familjer, det var många män som lämnade sina familjer. Jag stannade hemma med min mamma och min äldre syster. Det var fullt med kvinnor, min mammas väninnor, min systers väninnor och de utgjorde min omgivning hemma. Så jag minns perioden när jag var som mest formbar genom kvinnors ögon.”
/Tomasz Wasilewski

Tomasz Wasilewski långfilmsdebuterade med lågbudgetfilmen "W Sypialni" ("In a Bedroom") 2012. Året efter följde han upp med "Plynace Wiezowce" ("Floating Scyscraper") som premiärvisades på Tribeca Filmfestival. Den vann East of the West debut-tävlingen på Karlovy Varys filmfestival och Juryns stora pris på Gdynia Filmfestival.

Originaltitel: Zjednoczone Stany Milosci

FILMFAKTA
Regissör: Tomasz Wasilewski
Land: Polen
År: 2016
Längd: 104 minuter
Språk: Polska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Skådespelare / Medverkande: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz m fl
Premiär: Fre 28 okt, 2016
Visa på IMDb
Event & specialvisningar