Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Trailer
Tider & biljetter

Inga visningar inlagda

Vortex

Sista visningen är onsdagen den 19 oktober.

Regissören Gaspar Noés (Irréversible, Enter the Void) meditativa film om åldrande med den legendariska skräckfilmsregissören Dario Argento (Suspiria, Trauma) och Francoise Lebrun (Mamman och horan, Kidnappningen av Michelle Houellebecq) i huvudrollerna.

Ett äldre par kämpar på genom alltmer kringskurna och svåra vardagar i en Parislägenhet till brädden fylld av böcker och prylar – minnen från ett långt och aktivt liv. Makan (Francoise Lebrun) är pensionerad psykolog som efter en karriär spenderad med att lappa ihop andras sinnen med fasa märker hur hennes eget börjar fragmenteras. Maken (Dario Argento), kämpar på med sitt bokprojekt om filmberättandets drömska kvalitéer och vill eller kan inte riktigt inse hur illa det är ställt sin älskade livskamrat och fru. Sonen Stephane, (Alex Lutz) som under hela sitt liv levt i drogmissbruk och förlitat sig på föräldrarnas stöd, ser nu hur rollerna blir ombytta och han blir tvungen att axla sitt ansvar som närmaste anhörig.

Känd som fransk films enfant terrible tack vare provocerande och djärva verk som IrréversibleEnter the Void och Lux Aeterna, är Gaspar Noé kanske inte den förste man tänker på när en emotionell, meditativ film om åldrande och död kommer på tal. Gaspar Noé skapade projektet sedan en kraftig hjärnblödning nästan tog död på honom. Efter att ha återhämtat sig blev han nykterist och började arbetet med Vortex. Filmen omnämns som ett mer moget verk och hyllades närmast unisont efter visningarna i Cannes. Men helt har Gaspar Noé inte lämnat experimentlustan bakom sig. Vortex berättas i snillrik split screen, en visuell återgivning av den ökande klyftan mellan huvudpersonerna.

★★★★★ "En av de finaste filmerna Noé gjort." – The Guardian
"Skoningslös men rörande" – Slant
"Ankomsten av en mogen Noé" – The Hollywood Reporter
"En oblyg och djärvt experimentell film" – Screen International

FILMFAKTA
Regissör: Gaspar Noé
Land: Frankrike, Belgien, Monaco
År: 2021
Längd: 135 minuter
Språk: Franska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 11 år
Skådespelare / Medverkande: Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz
Premiär: Fre 7 okt, 2022
Distributör: Njutafilms
Visa på IMDb
Event & specialvisningar