19 dec 2018 - 27 jan 2019
Sverige är fyllt av begåvade kvinnliga serietecknare som producerar seriestrippar. Men ingen av dem får sina serier publicerade dagligen i svenska dagstidningar. Med den här utställningen vill vi presentera tolv av Skandinaviens bästa och mest lovande strippserieskapare. Tolv kvinnor, var och en med sin egen stil, men alla med skärpa och förmåga att, på kornet, spegla sin egen samtid.
«Pang, pang Patriarkatet»
- strippserier av samtida kvinnliga serietecknare i Skandinavien?
«En genomgång av serieurvalet i de 50 största svenska dagstidningarna visar att den genomsnittliga serieskaparen som publiceras är 70 år gammal. Han är man, amerikansk och i många fall död. Döda serieskapare, som Lee Falk (Fantomen), Dik Browne (Hagbard) och andra, fyller nämligen 37 % av de svenska tidningarnas seriesidor. Som jämförelse lägger dagens svenska kvinnliga serieskapare beslag på 1% av serieutrymmet. Öppnar du en slumpmässigt vald svensk tidning är chansen mycket större att du kommer att stöta på en serie av en man som föddes för mer än 100 år sedan och dog innan vi fick mobiltelefoner och internet, än att du finner en serie av en svensk kvinna».
Citat ovan är hämtat från Rocky-redaktören Lasse Espes krönika «Svenska redaktörer väljer döda män» där han presenterar en kartläggning av serieutbudet i svensk dagspress 2017. Detta är alltså det beklagansvärda nuläget, trots ett stort utbud av goda och aktuella alternativ. Sverige har en stark och levande seriescen med flera etablerade kvinnliga serieskapare av hög internationell klass och bakom dem kommer många lovande unga tecknare med relevanta och underhållande budskap om livet och samtiden. Båda kategorierna behöver utrymme i dagspressen för att kunna nå sin publik, för att kunna överleva och utvecklas.
Ett flertal av dessa serietecknare ges ut i bokform. Böcker som mötts med positiva recensioner och nått höga försäljningssiffror. Men de ges alltså inte plats i den dagspress som vanligtvis är väldigt angelägna att hitta aktuellt och relevant innehåll som kan fånga nya läsare. Lina Neidestam, till exempel, vars fem böcker fått strålande kritik. Hennes serie, Zelda, publiceras dagligen i över tjugo norska dagstidningar och hon har nyligen släppt sin första bok i Frankrike. Ett annat exempel är Ellen Ekman, vars serie Lilla Berlin den stora norska tidningen Dagens Næringsliv kallat ”Skandinaviens bästa seriestripp 2015”. Och Lilla Berlin har som enda serie Skandinavien fått fylla hela Metros förstasida. Men ingen av dem publiceras i Sverige som daglig serie. Och inga andra svenska kvinnliga serietecknare heller.
Med denna utställning vill vi lyfta fram de goda alternativen. Serier i strippformat som kommenterar sin samtid med humor och engagemang. Utställningen visar utvalda strippar från tolv starka, kvinnliga serietecknare. Spannet är stort, såväl vad gäller stil som tematik, och det är en fantastik glädje att kunna presentera en utställning med så många bra serier!
Utställande serieskapare
Ellen Ekman, Sverige. 31 år, Stockholm. Ellen Ekman är serietecknare och illustratör och en av många serieskapare som utbildats på Serieskolan i Malmö. 2013 slog hon igenom med serien ”Lilla Berlin”, som fått stor uppmärksamhet, inte minst för sina skarpögda skildringar av storstädernas hipstermiljöer och sin feministiska hållning. Lilla Berlin har fått ett flertal priser, bl.a. Nordens största seriepris Stora Ponduspriset (2013), Albert Engströms ungdomspris (2016) och Svenska Serieakademins Adamsonstatyetten (2016). Den publiceras bl.a. i Metro, Hem & Hyra, Nemi och den norska serietidningen Lunch.
Lina Neidestam, Sverige. 33 år, Göteborg. Lina är serieskapare och illustratör och har även hon utbildats på Serieskolan i Malmö. «Zelda» publiceras i ETC, Pondus, Situation STHLM och går dagligen i over 20 norska tidningar. Zelda ges också ut i bokform i Sverige och Frankrike, och som seriealbum i Norge. Serien har belönats med Stora Ponduspriset, Albert Engströms ungdomspris och Svenska Serieakademins Adamsonstatyetten. Linas grafiske roman Maran vann Nöjesguidens Stockholmspris 2011 och blev nominerad till Urhunden.
Maren Uthaug, Danmark. 45 år, född och uppvuxen i Nord-Norge. Flyttade senare till Danmark och bor i Köpenhamn. Maren Uthaug är serietecknare och författare, har gett ut fem seriealbum och två romaner, bl. a. serien ”Same shit” med utgångspunkt i hennes samiska bakgrund. Serien «Ting jag gjorde» vann danska Politikens serietecknartävling 2013 och har sedan dess haft en fast plats i tidningen. För «Ting jag gjorde» fick Maren också Rockys Jubileumsstipendium 2017.
Hanne Sigbjørnsen (Tegnehanne), Norge. 26 år. Ursprungligen från Bryne, men bosatt i Oslo. Hanne är serieskapare, bloggare och har även arbetat som sjuksköterska. Hennes blogg ”Tegnehanne” behandlar i tecknad form vardagssituationer med inspiration från verkliga händelser. Hanne blev utsedd till ”Årets bloggare” vid Vixen Blog Awards 2011 och vann det norska Ponduspriset 2015. «Tegnehanne» publiceras som helsida i tidning och på nätet av norska Aftenposten sedan 2013 och har blivit en av Norges mest populära serier.
Maria Smedstad, Sverige. 38 år. Uppvuxen i Sundsvall, flyttade till England som femtonåring. Jobbar som serieskapare, illustratör och skribent. Den självbiografiska serien ”Em” har publicerats i ett flertal magasin och tidningar, inklusive ”The Sun” i Storbritannien, Aftonbladet i Sverige och norska Aftenposten. För den serien blev Maria nominerad till Young Cartoonist of the Year 2008. I utställningen bidrar hon med sin helt nya serie «ACE».
Frida Malmgren, Sverige. 31 år. Uppvuxen och utbildad i Lund. Frida är psykolog och serieskapare och medverkar även på Aftonbladet TV som relationsexpert. Den delvis självbiografiska serien ”Tjejerna på höjden” publiceras en gång i veckan i Aftonbladet och Metro samt i svenska Nemi.
Ida Larmo, Norge. 36 år, uppvuxen i Bjørkelangen, bosatt i Kabelvåg. Ida Larmo är illustratör och serieskapare. Hon har illustrerat flera barnböcker och fått sina seriestrippar publicerade som gästserier i norska Dagbladet, VG, Pondus och Rutetid. Serien ”Väderbiten” kom på andra plats i Dagbladets serietävling 2016.
Ida Neverdahl, Norge. 24 år, Stavanger. Ida Neverdahl är läkarstudent och serieskapare och bl.a. gett ut böckerna ”I’m a girl, it’s fantastic” och ”Gelé”. Webserien «Like an artist» har delats långt över en miljon gånger och hennes serier har publicerats i norska Dagbladet, VG, Pondus och Nemi. Strippserien «Puma» kom på tredje plats i Dagbladets serietävling i 2016.
Josefine Nilsson Åhrman, Sverige. 27 år. Född och uppvuxen i Göteborg, bosatt i Malmö där hon studerar på Kvarnby Serieskola. Hon har tidigare studerat på Domen konstskola. I den självbiografiska serien ”Tack för kaffet” använder hon barnboksillustrationens uttryck som en kontrast till ett vuxet innehåll. ”Interaktioner med vänner, partners och inte minst en själv gör att man har oändlig råvara till serier. People are crazy.”
Melanie Sassarini, Sverige. 24 år. Bosatt i Stockholm etter ett år på Kvarnby Serieskola i Malmö. Serien ”Ett steg i taget” handlar om Charlie, som försöker ta dagen som den kommer. Den tar upp ämnen som dejting, mens, kroppsuppfattning och sex och baseras på Melanies egna erfarenheter och tankar.
Johanna Larson Pinedo, Sverige. 37 År. Från Landvetter, nu bosatt i Malmö där hon också utbildats på Serieskolan. «Den ofrivilliga läraren» är en självbiografisk serie som hämtar material från hennes fem år som spanskalärare i Göteborg. «Det är ett självporträtt och historierna är i princip självupplevda, eller så har de hänt kolleger. Lärare är en hårt ansatt yrkeskår, och de får på ett humoristiskt sätt upprättelse i Den ofrivilliga läraren». Serien har varit gästserie i Sydsvenskan och serietidningen Pondus.
Linn Irene Ingemundsen, Norge. 32 år, från Nærbø, Rogaland, bosatt på Malta. Serien ”Kallt Kaffe” har publicerats i norska tidningen Jærbladet, norska Rocky och Lunch och var gästserie i Dagbladet efter att ha fått andra pris i tidningens serietävling 2013. Juryn beskrev hennes humor som ”härligt morbid och välutvecklat naivistisk”. Nominerad till Rockys Jubileumsstipendium 2017.