Södra Sveriges största arthousebiograf!

Utställning: Serier med representativitet

Jubilarerna Antirasistiska Filmdagar 30 år och Folkets Bio Malmö 50 år presenterar utställningen Serier med representativitet av Wipala kollektivet. Välkommen på vernissage torsdagen den 2 november kl 17–20!

Den här utställningen består av två separata delar, som ändå formar en helhet genom dess tematik. Den första delen består av verk som skapats inom ramen för två projekt som genomförts i Kristianstad under våren och sommaren i år. Projekten syftar till att icke-vita ungdomar i s.k. utsatta områden ska ges möjlighet att utveckla sina förmågor i skapandet av visuella narrativ genom implementerandet av konceptet ”Representativitet”, vilket förklaras närmare i verken.

Den andra delen består av kända klassiska filmaffischer med tillhörande synops som har givits en antirasistisk, sarkastisk twist för att synliggöra, problematisera och med humorns hjälp i viss mån avväpna normaliserade rasistiska föreställningar i samhället.

Författarna Asho Ali och Sara Abdulkarim har skrivit manus med avstamp i begreppet "Representativitet". De förmedlar upplevelser och erfarenheter av rasism i egenskap av icke-vita personer och med ett icke-eurocentriskt perspektiv. Serietecknare Amalia Alvarez bearbetar deras texter inom grafisk form (serie).

Både Asho, Sara och Amalia arbetar aktivt inom Wipala Kollektivet. Sara Abdulkarim och Asho Ali är båda 17-år gamla och förmodligen de yngsta författarna att arbeta konstnärligt med begreppet "Representativitet" i Sverige. Deras bidrag till utställningen är också ett sätt att belysa ett kollektiv arbete.

Under utställningsperioden fortsätter en pågående utställning av Amalia Alvarez.

Utställningen baseras på en serie som Amalia skapade i samarbete med La Universidad de Chile och som finns publicerad i boken Memorias de la violencia política en Chile: Narrativas Generacionales del período 1973-2013. Utställningen har även visats under namnet Memoria de la violencia y resistencia post-dictadura på el Museo Casa de la Memoria Valparaiso i Chile.

___
Presentation av konstnärer

WIPALA KOLLEKTIVET
Wipala kollektivet är en kulturorganisation som arbetar med kultur i en bred form, främst med bildspråk, text och litteratur, musik och scenkonst där huvudfokus ligger på visuella berättelser och serier. 
En majoritet av föreningens medlemmar är så kallade icke-vita svenskar med ursprung från alla kontinenter och det finns ungefär dubbelt så många kvinnor och icke-binära som män bland medlemmarna. 
Föreningen drivs i en verkligt demokratisk anda där det inte finns hierarkier och alla deras aktiviteter bygger på ett kollektivt perspektiv. 
Föreningen startade för ungefär tio år sedan i Lund men är aktiv i hela Skåne.

AMALIA ALVAREZ

Amalia är en icke-vit svensk serieskapare med rötter i LickanAntai folket i den torraste öknen i världen, Atacama, i Abya Yala. Amalias serier behandlar rasism/antirasism, identitet och representativitet, dekolonial feminism och klasskamp ur ett intersektionellt perspektiv. I Sverige har hon publicerat de prisvinnande serieböckerna Fem papperslösa kvinnors historier och Fem historier om prostituerande. Serierna rör sig oftast inom genrerna socialrealism och satir.

Utställningsperiod: 2–30 november 2023

Vernissage: Torsdag 2 nov kl 17–20

Fri entré!

Biograf Panora, Friisgatan 19 D, Malmö

Öppettider: Det är öppet till utställningen när biljettkassan är öppen, dvs från 30 min innan dagens första film startar fram till sista filmen startar.

Arrangörer: Fish Tank Galleri i samarbete med Wipala kollektivet, Antirasistiska Filmdagar, Folkets Bio Malmö och Medborgarskolan.


Event & specialvisningar