Södra Sveriges största arthousebiograf!

1492 – Qhipnayr Uñt’asis Sarnaqañawa

Utställning av Mirna Ticona, som invigs 20 oktober kl 18.00.

1492 är året – det västerländska året – då spanska kolonisatörer invaderar och koloniserar ursprungsfolkens territorier i Abya Yala (Amerika). Även efter att den spanska kronan förlorat makten över Abya Yala skapas nya nationalstater som kontrolleras av vita criollos (spanskättlingar) och vita mestiser. Koloniseringen, rovdriften och plundringen av ursprungsfolken och territorier fortsätter ännu i dag på så vis. Därifrån stammar projektet ”1492”, som en kritik av kolonialismen i Abya Yala, av det Globala Nord och av världssystemet.

MIRNA TICONA
Mirna Ticona är aymara/indígena, hon föddes och växte upp i de perifera förorterna i norra La Paz i Bolivia, bland vanliga människors kamp för överlevnad. Hon studerade journalistik och litteraturvetenskap, och ett år på Konsthögskolan (Escuela de Bellas Artes) i La Paz och flyttade senare till Sverige 2003. Hon är invandrare, antikolonial, antipatriarkal och antirasistisk aymara konstnär. Hon jobbar med ämnen som migration, miljö, avkolonisering och social rättvisa i världssystemet. För Mirna är det omöjligt att berätta sin historia och sitt folks historia som om den europeiska koloniseringen aldrig hade skett.

Utställningsperiod: 20 oktober – 11 december 2021
Vernissage: 20 oktober 18:00-20:00

Biograf Panora Friisgatan 19 D, Malmö

Öppettider: Det är öppet till utställningen när biljettkassan är öppen, dvs från 30 min innan dagens första film startar fram till sista filmen startar.

Arrangörer: Imágenes del Sur, Latinamerika i Fokus, Galleri Fish Tank, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö


Event & specialvisningar