Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Ådalen 31 + inledning
Datum: Fre 14 maj, 2021, Tis 18 maj, 2021, Tis 8 jun, 2021

Vi uppmärksammar att det är 90 år sedan "Skotten i Ådalen" ägde rum med Bo Widerbergs film Ådalen 31 med inledning av Roger Johansson, professor vid Lunds och Malmö universitet. Inledningen den 14 och 18 maj kommer att ske digitalt. Inledningen den 8 juni kommer att ske fysiskt i salongen.

1931 stod skorstenarna utan rök vid många av Ådalens fabriker. Sympatistrejker pågick för arbetarna vid Marma, vars timpenning arbetsgivaren ville sänka med 4 öre från 1.18 till 1.14. Under den demonstration som följde sköts fem arbetare ihjäl av militär. Filmen är tillägnad dessa fem personer. Ådalen 31 vann jurypriset i Cannes, två guldbaggar och nominerades både till en Oscar och Golden Globe för bästa internationella film.

INLEDNING
Visningarna inleds av Roger Johansson, professor vid Lunds och Malmö universitet. Under åren 1995-2000 skrev han en doktorsavhandling om händelserna i Ådalen 1931 och hur dessa återberättas över tid. Ett viktigt avsnitt i boken handlar om Bo Widerbergs prisade film Ådalen 31 och i samband med detta gjorde Roger också en rad intervjuer med producenter, filmskapare och recensenter som fanns nära Bo Widerberg. Filminspelningen speglade tidsandan; Samtidigt som det fanns starka krafter som ville stoppa inspelningen fick den också stor internationell uppmärksamhet i Cannes, inte endast som film.

  • Roger Johanssons bok Ådalen 1931 : Kampen om historien har just släppts i nyutgåva. Boken går att köpa i näthandeln här>>
    Ådalen 1931. Ett lokalt drama och en tragedi som genast fortplantades, och blev en konfliktfylld nationell vridningspunkt i en händelsekedja som skulle förändra villkoren på svensk arbetsmarknad och kasta om dittillsvarande politiska mönster och lojaliteter i svensk inrikespolitik. Händelsen gav eko, levde vidare, också utanför landets gränser, och ställde viktiga frågor: om maktens anspråk och gränser för att upprätthålla ordning, om vems ordning och på vems villkor, om medborgarnas förtroende och om statens och myndigheternas neutralitet i sociala konflikter. Dessa är fundamentala och principiella frågor för ett samhälle att ställa och har ständigt återkommit i debatter, skapat spänningar och laddade konflikter inför öppen ridå. Ådalen är en dåvarande, en närvarande och en ständigt aktuell historia. Bo Widerberg avslutade sin film om Ådalen 31 med orden "Jämlikhet har inte förverkligats".
Datum: Fre 14 maj, 2021, Tis 18 maj, 2021, Tis 8 jun, 2021

BILJETTPRIS: 120 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Bo Widerberg
Land: Sverige
År: 1969
Längd: 122 minuter
Språk: Svenska
Textning: Otextad
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Peter Schildt, Kerstin Tidelius Anita Björk, Roland Hedlund
Visa på IMDb

Arrangör: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar