Södra Sveriges största arthousebiograf!

Al Nakba 70 år av fördrivning och exil
Datum: Tis 15 maj, 2018

Filmvisning med efterföljande panelsamtal.

RADIANCE OF RESISTANCE
Filmen följer Janna Ayyad och Ahed Tamini när de var 9 år respektive 14 år gamla. Janna Ayyad har blivit kallad den yngsta journalisten i Palestina. Ahed Tamini är den unga aktivisten som har blivit en ikon som symboliserar ett helt folks dröm om frihet. Hon dömdes nyligen, 16 år gammal, till ett 8 månaders fängelsestraff efter att ha örfilat en israelisk soldat. Janna och Ahed tillhör en generation som fötts av föräldrar som själva aldrig upplevt något annat än israeliskt ockupation, och som vuxit upp med soldater och check-points, raserade hus och illegala bosättningar, demonstrationer och tårgas. Filmen följer dem i deras vardag, samtidigt som den visar deras betydelse som det palestinska motståndets nya generation. 

Filmens egen websida >> 
Filmens egen Facebook >> 

PANELSAMTAL
Per Garthon, doktor i sociologi, före detta riksdagsledamot för Fp och Mp, med lång engagemang i Palestinafrågan samt tidigare ordförande i Palestinagrupperna.
Mohamed Qadoura, överlevare från Al Nakba, med lång erfarenhet av politisk aktivism, bl. a. tidigare medlem i Palestinska nationella rådet, ordf. för Palestinska föreningen och medlem i Grupp 194 och Vp.
Fatme Audi, ung palestinier, student och aktiv i Palestinska Rättvisecentret.
Taliah Pollack, författare och filmvetare. Hennes senaste bok är den kommande romanen Hebrons hemlighet.
Amani Loubani, regionpolitiker (S) och Palestinaaktivist sedan tidig ålder, både i Sverige och i Storbritannien där hon bl.a. föreläste om ockupationen av Palestina på skolor runtom i England som anställd på Council for Arab-British Council.

MODERATOR: Gunnar Olofsson, styrelsemedlem i PGS och ordförande i Borås Palestinagrupp

AL NAKBA
Med våld eller hot om våld fördrevs 750 000 palestinier från städer och byar mellan åren 1947-1950. Över fyrahundra byar jämnades med marken. Denna etniska rensning, som palestinierna kallar Al-Nakba, Katastrofen, har dokumenterats i detalj av israeliska historiker. Ändå förnekar Israels regeringar att man har någon som helst skuld till fördrivningen, och man vägrar att låta flyktingarna återvända - vilket FN krävt ända sedan Israel bildades 1948. Ännu idag lever miljoner palestinier som flyktingar runt om i världen.

1967 ockuperade Israel resten av landet och fördrev ytterligare ca 300 000 palestinier. De som stannat kvar utsätts sedan 50 år för en brutal ockupations- och annekteringspolitik.

Israel har rivit mer än 48.000 palestinska hem på Västbanken och i östra Jerusalem. Genom murar och vägspärrar trakasseras palestinier dagligen. De hindras att nå skolor och arbetsplatser och att få tillgång till sina åkrar, vatten, sjukvård och social service.
Al Nakba fortsätter! Israel gör livet outhärdligt för palestinierna på ockuperad mark för att förmå även dem att lämna sitt land - Palestina.

Datum: Tis 15 maj, 2018

kl 18:30

FILMFAKTA
Regissör: Jesse Roberts
Land: USA
År: 2017
Längd: 59 minuter
Språk: Arabiska
Textning: Engelska
Genre: Dokumentär
Skådespelare / Medverkande: Janna Ayyad, Ahed Tamimi m fl.

Fri entré, först till kvarn gäller.

Facebook-event >> 

Arrangör: ABF Malmö, ARF Malmö, Feministiskt initiativ Malmö, Folkets Bio Malmö, Frihetsteaterns vänner, Grupp 194 Malmö, Nyckeln till friheten, Palestinska Centret i Sverige, Palestinagrupperna, Palestinska Rättvisecentret i Malmö, Ung Vänster Malmö, Vänsterpartiet Malmö.

Event & specialvisningar