Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Al Nakba-dagen: TANTURA + samtal
Datum: Mån 15 maj, 2023

Vi uppmärksammar Al Nakba-dagen med en visning av Tantura och efterföljande samtal med Monzer El-Sabini som besöker oss från Göteborg och moderator Shora Esmailian.

I år är det 75 år sedan Al Nakba, den stora katastrofen då omkring 750 000 palestinier fördrevs och tvingades på flykt och över 400 byar jämnades med marken eller togs över av de militära styrkor som kom att bli den israeliska armén. Israel har sedan dess nekat dem som fördrevs rätten att återvända. Än i dag lever flera miljoner palestinier i flyktingläger runt om i världen, och fördrivningen pågår fortfarande.

TANTURA
Hundratals palestinska byar avfolkades 1948. För israelerna var det självständighetskriget, för palestinierna var det Al Nakba –  den stora katastrofen. Regissören Alon Schwarz återbesöker tidigare israeliska soldater och palestinska invånare för att på nytt undersöka vad som hände i Tantura, platsen för en påstådd israelisk massaker, och ta reda på varför Al Nakba fortfarande är ett tabu i det israeliska samhället.

"Eye-opening… a necessary investigation of a longburied historical incident." – Hollywood Reporter
"A complex, measured but thoroughly blood-boiling documentary." – Los Angeles Time

SAMTAL
Visningen följs av ett samtal med Monzer El-Sabini. Hans föräldrar flydde från Palestina 1948, och han föddes i ett palestinskt flyktingläger i Libanon där han levde sina första 26 år. Idag är han rektor vid Bergsjöskolan i Göteborg.

Moderator är Shora Esmailian, journalist, författare och föreläsare.

Datum: Mån 15 maj, 2023

BILJETTPRIS: 50 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Alon Schwarz
Land: Israel
År: 2022
Längd: 94 minuter
Språk: Hebreiska, Arabiska, Engelska
Textning: Engelska
Genre: Dokumentär
Visa på IMDb

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, Antirasistiska Filmdagar, ABF Malmö, Palestinagruppen i Malmö

Event & specialvisningar