Södra Sveriges största arthousebiograf!

Bröderna Lejonhjärta
Datum: Sön 1 jan, 2023

Olle Hellboms klassiker Bröderna Lejonhjärta från 1977 är en av de bästa Astrid Lindgren-filmatiseringar som har gjorts!

Skorpan har tuberkulos och får beskedet att han kommer att dö innan han har fyllt 10. Hans storebror Jonathan tröstar honom med att de att återförenas i landet Nangijala. Strax därpå omkommer Jonathan i en eldsvåda men det dröjer inte länge förrän de ses igen. Men i Nangijala är inte allt frid och fröjd. Törnrosdalen styrs med järnhand av den svarte riddaren Tengil och hans drake Katla. Folket i Körsbärsdalen förbereder sig nu för att befria Törnrosdalen från sina förtryckare.

Olle Hellbom (1925 - 1982) långfilmsdebuterade 1957 med Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Hans samarbete med Astrid Lindgren skulle bestå hela hans karriär. Förutom Raggare (1959) så regisserade han i princip enbart filmer med hennes berättelser som grund. Hellbom var även medförfattare till filmer som Arne Mattsons Hon dansade en sommar och Lasse Hallströms Tuppen. Hans betydelse för att göra familjefilmen stor i Sverige går inte att överdriva. 

Datum: Sön 1 jan, 2023

FILMFAKTA
Regi: Olle Hellbom
Land: Sverige
År: 1977
Längd: 107 min
Språk: Svenska
Åldersgräns: Från 7 år
Skådespelare: Allan Edwall, Gunn Wållgren, Per Oscarsson, Staffan Götestam, Lars Söderdahl

Arrangör: Folkets bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar