Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Den unge Zlatan + samtal: Herrfotbollen i all ära – men damerna då?!
Datum: Ons 2 mar, 2016

UPPDATERING INFÖR KVÄLLENS EVENT: VI BÖRJAR MED SAMTALET - KL 18.15
Inför kvällens film & samtal har vi kastat om ordningen och lagt samtalet först, så att det inte krockar med damlandslagets viktiga OS-kvalmatch mot Norge. Filmen visas alltså efter samtalet, men om du inte vill missa fotbollsmatchen kan du se filmen en annan dag! Byt ut din din biljett i biljettkassan efter samtalet så får du en fribiljett till Den unge Zlatan som kan användas till en annan visning.

OM SAMTALET
Kraven är tuffa för fotbollspelare som vill satsa på en proffskarriär, men för kvinnorna är utmaningarna fler. Damfotbollen möter motvind kring frågor som lönenivåer, träningstider och sponsorer. Hur ska förutsättningarna skapas så att damfotbollen spelar på lika villkor? Hur kan fotbollsklubbar, förbund och andra aktörer agera för att lyfta sporten? Vilka insatser har banat väg för FC Rosengårds stora framgångar? 

Bröderna Gerttens film DEN UNGE ZLATAN visar att det krävs mer än talang för att bli en framgångsrik fotbollspelare. Klubben, ledare och resurser spelar stor roll, men där finns en skevhet i fördelningen mellan flickor och pojkar, kvinnor och män. Två dagar innan Malmö FF:s årsmöte tar ställning till motionen om att åter starta upp flick- och damverksamhet i klubben arrangerar biograf Panora film & samtal om damfotbollens förutsättningar.

Kvällen inleds med filmvisning av DEN UNGE ZLATAN och följs av panelsamtal.

SAMTALSDELTAGARE:
Caroline Jönsson, en av damfotbollens största profiler i Sverige och känd debattör för kvinnors rättigheter inom fotbollen. Har 77 landskamper och EM- och VM-medaljer i bagaget och har spelat i både MFF och LdB FC Malmö (nuvarande FC Rosengård). Globalt ansvarig för damfotbollen i det internationella spelarfacket, FIFPRO, och är initiativtagare till den svenska organisation FairPay.
Anni Tjebbes, en av motionärerna som yrkar på att Malmö FF ska starta upp flickverksamhet samt ett representationslag för damer. Tidigare fotbollsspelare på juniornivå för MFF och LdB men lade som 17-åring fotbollsskorna på hyllan.
Jesper Fundberg, lektor i idrottsvetenskap på Malmö högskola. Forskar och utbildar om idrott, kön och makt. Har forskat både om flick- och pojkfotboll samt om vägen till eliten inom damfotbollen. Har även varit lagledare för flickfotbollslag i FC Rosengård.
Moderator: Max Wiman, krönikör och reporter på sportredaktionen på Sydsvenskan.

DEN UNGE ZLATAN
Filmen om hur Zlatan från Rosengård blev "Ibra" med hela världen!

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna. Historien om Rosengårdsgrabben är en framgångssaga utan motstycke i svensk idrottshistoria. Men resan från Malmö till världens strålkastarljus var allt annat än spikrak.

DEN UNGE ZLATAN är berättelsen om hur Zlatan Ibrahimovic blev "Ibra" med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård: lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för slå sig in i fotbollens finrum. En stenhård kamp både på och utanför planen.

Filmarna Fredrik Gertten, Magnus Gerttenoch Stefan Berg följde Zlatan under två års tid i Malmö FF, under den uppmärksammade övergången till Ajax och hans första tid i Holland. Detta tillsammans med nyfilmade intervjuer med medspelare, motspelare, tränare och andra som stod Ibrahimovic nära, har resulterat i ett närgånget och personligt porträtt.

Dokumentären "Blådårar 2" följde en rad personer runt Malmö FF och en av dem var Zlatan Ibrahimovic – en ung talang på randen av sitt genombrott i MFF. Bröderna Gertten filmade otaliga timmar med Zlatan men bara en liten bråkdel användes. Efter "Blådårar-filmerna" gick Magnus och Fredrik Gertten vidare med egna projekt, men de har hela tiden vetat att de har en film de måste göra. I många år har de suttit på en filmskatt med material och intervjuer med Sveriges största superstjärna under hans mest formativa och spännande år.

När vi nu bestämde oss för att göra filmen och gick tillbaka till materialet hittade vi scener och ögonblick vi inte visste vi hade. Det var inte bara den rolige oneliner-Zlatan vi hittade utan även mörkare sidor, säger Fredrik Gertten.

Datum: Ons 2 mar, 2016

kl 18:15

FILMFAKTA
Regissör: Fredrik Gertten & Magnus Gertten
Land: Sverige
År: 2016
Längd: 99 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Barntillåten
Skådespelare / Medverkande: Zlatan Ibrahimovic, Mido, Ronald Koeman, Fabio Capello, Andy van der Meyde, Marco van Basten, Jari Litmanen, Leo Beenhakker m fl
Premiär: 17 feb
IMDb: Se filmen på IMDB  

Arrangör: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

Event & specialvisningar