Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
En armé av älskande – förhandsvisning med regissörssamtal
Datum: Ons 12 dec, 2018

Under 70-talets Sverige börjar homosexuella männsikor trotsa samhällets normer och dokumentera sin liv. En armé av älskande är deras historia och under premiären gästar regissören Ingrid Ryberg på samtal. Samtalsledare är Anna Olovsdotter Lööv som forskar om Pride på Genusvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet.

EN ARMÉ AV ÄLSKANDE
är en dokumentär av Ingrid Ryberg om homorörelsen innan AIDS och en betraktelse över en bortglömd aktivistisk era. Filmen berättar om en avgörande tid i svensk historia då HBTQ-personer gick ut öppet på gatorna och ockuperade Socialstyrelsen för att få bort sjukdomsstämpeln. För första gången representerade bögar och lesbiska sig själva i tre banbrytande filmer: Bögjävlar, Eva och Maria och Kvinnan i ditt liv är du. Filmerna ger exklusiv inblick i aktivisternas liv och kamp och i en tid då den homorörelse, som idag tas för given, kämpade mot välfärdsstatens institutionaliserade homofobi.

EN ARMÉ AV ÄLSKANDE bygger på omfattande filmhistorisk forskning, exklusivt arkivmaterial och nyinspelat material på 16mm och Super-8. I "Bögjävlar", "Eva och Maria" och "Kvinnan i ditt liv är du" liksom i amatörfilmer från queerklubbar och frigörelsemarscher skapade HBTQ-personer radikala bilder av sig själva som tydligt skiljde sig från dåtidens nyhets- och TV-inslag, som snart skulle komma att domineras av AIDS. Det intima inifrånperspektivet och den politiska angelägenheten i dessa okända historiska dokument vittnar om en utopisk tilltro till möjligheten att skapa en annan värld.

Datum: Ons 12 dec, 2018

Kl: 18.00

FILMFAKTA
Regissör: Ingrid Ryberg
Land: Sverige
År: 2018
Längd: 72 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Ej angivet
Premiär: 14 dec

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö, Folkets Bio.

Event & specialvisningar