Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
En el nombre del Litio + samtal
Datum: Sön 10 sep, 2023

Välkommen på visning av dokumentären En el nombre del Litio (I Litiums namn) med efterföljande samtal med Amalia Alvarez och moderator Camila Fonseca som en del av festivalen 50 år av minnen Chile / Suecia

Clemente Flores bor i "El Moreno", Salinas Grandes, Jujuy, norra Argentina, där fler än 30 ursprungsbefolkningsgrupper kämpar mot multinationella gruvföretag som är där för att extrahera litium, det nya vita guldet. På jakt efter svar och tysta krav på att bli inkluderad i beslutsprocessen, ger sig Clemente av på en avslöjande resa för att sedan återvända och organisera sig tillsammans med andra befolkningsgrupper, som en motståndsaktion i försvar av sitt territorium. En el nombre del Litio är en dokumentärfilm om brådskan att uppnå en balans med Pachamama.

SAMTAL: GEOPOLITIK, EXTRAKTIVISM, URSPRUNGSBEFOLKNING
Samtalet hålls på spanska men kommer översättas till svenska.

Ursprungsbefolkningen i Lickana ger i filmen ett perspektiv på litium-extraktionen och vattnet som stjäls för att hålla den i gång. Under Augusto Pinochets militärdiktatur (1973-1990), privatiserades vattnet, vilket antogs i konstitutionen från 1980. De geopolitiska intressen från mäktiga stater på norra halvklotet – den gången gällde det chiles koppar – är samma intressen som stödde statskuppen i Chile 1973. Vad är kopplingarna mellan den tidens intressen och den extraktivism som idag påverkar ursprungsbefolkningar i vitt skilda delar av världen, inklusive Sverige?

Amalia Alvarez
Amalia är en icke-vit svensk serieskapare med rötter i LickanAntai folket i den torraste öknen i världen, Atacama, i Abyayala. Amalias serier behandlar rasism/antirasism, identitet och representativitet, dekolonial feminism och klasskamp ur ett intersektionellt perspektiv. I Sverige har hon publicerat de prisvinnande serieböckerna Fem papperslösa kvinnors historier och Fem historier om prostituerande. Serierna rör sig oftast inom genrerna socialrealism och satir.

Camila Fonseca (moderator)
Camila är sociolog med masterexamen i genus, migration och social rättvisa. Hon är uppvuxen både i Sverige och Chile och har erfarenhet inom analys av könsnormer med särskild inriktning inom konst och populärkultur. Hon har varit del av flera av de sociala processer som har skett i Chile under åren, främst studentrevolutionerna år 2006 och 2011 samt upproren år 2019. Camila är även intresserad av migrationspolitik och mänskliga rättigheter.

Datum: Sön 10 sep, 2023

Kl 18:15 – 20.15

BILJETTPRIS: 50 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Cristián Cartier, Martín Longo 
Land: Argentina
År: 2021
Längd: 75 minuter
Språk: Spanska
Textning: Engelska
Genre: Dokumentär

Arrangör: 50 år av minnen Chile/Suecia
Medarrangörer: Film i Skåne, Wipala kollektivet, ABF Malmö, ABF Helsingborg, ABF Skåne, Folkets Bio Malmö, Folkets Bio riks, Imagenes del sur, Latinamerika i Fokus, Antirasistiska filmdagarna, Galleri Fish Tank, Santiago Alvarez institutet

Event & specialvisningar