Södra Sveriges största arthousebiograf!

Europas Brasilia + samtal med Irene Molina
Datum: Lör 30 okt, 2021

Välkommen på visning av filmen Europas Brasilia med efterföljande föredrag med professorn Irene Molina.

Sagal är en 19-årig kvinna från göteborgsförorten Hjällbo som vill läsa till läkare och har sökt in till en skola i Rumänien. Samtidigt har hon en plats i landslaget i boxning att försvara. I filmen träffar Sagal olika personer med relation till Hjällbo och i dessa möten berättas historien om förorten där hon är uppvuxen.

Det är med kluvna känslor hon tar del av en historieskrivning där Hjällbo utmålas som ett stort misslyckande, som en krossad dröm. Hon besöker sin gamla skola och pratar med lärare och kompisar om vad det var som hände med Hjällbo, vilket utmynnar i frågor som blir centrala i filmen: Vart tog alla svenskar vägen? Vad är jag om inte svensk?

FÖREDRAG MED IRENE MOLINA
Professor Irene Molina, introducerade begreppet rasifiering i svensk forskning. Molina kommer att hålla i ett samtal om de processer och politiska beslut som ledde fram till etnisk boendesegregation och ökade samhällsklyftor.

Irene Molina är professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet samt vetenskaplig ledare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (Cemfor). Molina disputerade 1997 med avhandlingen "Stadens rasifiering - Etnisk boendesegregation i folkhemmet".

Datum: Lör 30 okt, 2021

Fri entré!
Biljett bokas i förväg via Panoras biljettsystem och måste hämtas ut senast en halvtimme innan samtalet. Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan.

FILMFAKTA
Regissör: Carl Pontus Hjorthén 
Land: Sverige
År: 2017
Längd: 63 minuter
Språk: Svenska 
Textning: Svenska
Genre:
Dokumentär
Åldersgräns: Från 15 år
Visa på IMDb

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, Antirasistiska Filmdagar, ABF Malmö och Malmö mot Diskriminering

Detta event är en del av ÖPPNA MALMÖ, Malmös stads satsning för att lyfta frågor om diskriminering och rasism. Folkets Bio Malmö och Antirasistiska Filmdagar arbetar med kulturprojekt inom ramen för denna satsning.

Event & specialvisningar