Södra Sveriges största arthousebiograf!

Far till staden
Datum: Tor 7 sep

Dokumentär av Magnus Gertten och Stefan Berg. Denna visning ingår i Panoras filmserie Malmö på film – en stad i förändring som är en del av det publika programmet i Malmö in the making.

Eric Svenning föds i en arbetarfamilj i Malmö 1901. Han växer upp under fattiga omständigheter, men blir senare under 1900-talet en av stadens mäktigaste politiker. Den unge Eric Svenning drömmer om att bli operettcharmör, men hamnar i politikens värld. Besatt av att utplåna fattigdomen och slummen är han med och river det gamla Malmö, till och med sitt eget födelsehus på Kaptensgatan i Lugnet.

Stolt bygger han det nya Malmö. Parollerna är ”Ljus och luft” och ”Hälsobostäder åt alla”. Samtidigt kommer den egna familjen i andra hand. Han är sällan hemma och en av få gånger sonen Olle får umgås med sin far är i samband med MFF:s fotbollsmatcher på söndagarna. När Eric Svenning lämnar politiken i början av 70-talet är hans livsverk och allt det han stått för starkt ifrågasatt. Hans liv får ett tragiskt slut en augustidag 1974.

Filmen är också en skildring av staden Malmös utveckling under 1900-talet, med många unika historiska Malmöbilder. Idag kan vi förundras över hur brutalt Malmö omformats. Far till staden kan ge några nycklar till varför det blev som det blev. Det kunde handlat om vilken annan svensk stad som helst.

Datum: Tor 7 sep

Fri entré!
Biljett bokas i förväg via Panoras biljettsystem och måste hämtas ut senast en halvtimme innan visningen börjar. Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan.

FILMFAKTA
Regi: Magnus Gertten, Stefan Berg
Land: Sverige
År: 2001
Längd: 57 minuter
Språk: Svenska
Textning: Otextad
Genre: Dokumentär
Medverkande: Olle Svenning m fl
Produktion: Auto Images AB i samarbete med Sveriges Television Malmö och Propello AB

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Tack till Auto Images.

Event & specialvisningar