Södra Sveriges största arthousebiograf!

FILMBAR #15
Datum: Tis 24 nov, 2015

FILMBAR presenterar stolt i samarbete med Doc Lounge Malmö en dokumentär kortfilmskväll! Se de senaste talangerna inom dokumentär kortfilm i sällskap av snack och musik.

Kl 19:00 - Dörrarna öppnas: Bar, mingel, musik

--------------------------------------------
Kl 19:30 - FILMBLOCK 1
--------------------------------------------

SHADOWLAND 
John Skoog | Sverige 2014 | 14 min
Filmen visar platser i Kalifornien som har "spelat" andra delar av världen i tidiga Hollywoodfilmer. Genom att återbesöka dessa platser, dokumentera dem som de ser ut i dag och genom att låta ljudet från de gamla filmerna hemsöka dem, rekonstruerar filmen det kaliforniska landskapet som en plats utanför tid och rum.

M-E: A VIDEO SELFIE
Eva-Marie Elg | Sverige 2015 | 15 min
Ett experimentellt självporträtt. En semidokumentär berättad av tarotkortläsare, hypno-terapeuter, astrologer, psykologer och drömtydare. Kan de måla ett realistiskt porträtt av mig eller blir det en karikatyr?

ARKTEKTUR OCH LINDRING 
Moa Liew, Christel Wolff Nisbeth & Annemie Sandahl | Danmark/Sverige 2014 | 11:30 min
Vilken påverkan har rummet på vårt välmående? Har arkitektur makten att hela? Om du bara har ett rum kvar att befinna dig i - hospice - innan du dör, då måste det vara bra. Men vilka utrymmeskvaliteter föredrar vi? Filmen leker med evidensbaserad design som ett mätverktyg på hur arkitektur påverkar det mänskliga psyket.

--------------------------------------------
Kl 20:30 - FILMBLOCK 2
--------------------------------------------

JAG KÄNNER DIG HANS
Jacob Nilsson & Emil Askenberger | Sverige 2014 | 14 min
På deras vänners begravning inträffade det som inte fick hända, men trots fullständigt förändrade förutsättningar valde Staffan att stanna kvar hos Hans. En dokumentär om kärlek vars rötter sträcker sig djupare än smärtan.

STORIES FROM THE WARS
Freja Andersson | Sverige 2015 | 5 min
100 år har gått sedan det första världskriget bröt ut, 75 år sedan det andra. I en värld där stora delar av den europeiska befolkningen aldrig har upplevt krig och är avskärmade från de krig som idag pågår, väcks frågor kring vems krig det är vi berättar om och minns.

DANSA TILLS JAG STUPAR
Lars Henrik Andersson | Sverige 2015 | 4 min
En färgglad och lekfull musikvideo till Lars Henrik Anderssons låt Dansa tills jag stupar. Lars Henrik har tidigare spelat i band som Komeda och Ray Wonder.

AUTONOMOUS
Alexander Rynéus & Per Eriksson | Sverige 2014 | 14 min
Gränslandet mellan det verkliga och overkliga suddas allt mer ut genom de teknologiska framsteg som görs. Hur kommer vi stå oss i en tid där människor byts ut mot robotar, finns det en gräns för vad som går att ersätta? Autonomous är en intensive, stämningsfull inblick i den framtid som redan är här.

---------------------------------------------------------------------------------
Kl 21:20 - FILMBLOCK 3: DOC LOUNGE-FAVORIT: PIREN
---------------------------------------------------------------------------------

PIREN
Nils Petter Löfstedt | Sverige 2010 | 28 min | REGISSÖRSBESÖK!
Inuti en pir någonstans i Malmö upptäcker Erik Vestman och Nils Petter Löfstedt ett okänt hålrum. I sex månader bygger de Malmös hemligaste rum med vita väggar och parkettgolv. Mycket går att åstadkomma med fyra händer, utan vare sig pengar eller chef. Piren hade sin premiärvisning på Doc Lounge i Malmö 2010.

KVÄLLENS VJ & DJ: GLITTERLICKIN
Ett posthumanistiskt, queert och technofeministiskt konstkollektiv som har myntat begreppen glitteraktivism och ourtwork. Glitterlickin förenar sin femme-aktivism med andra feministiska rörelser och rättvisekamper, bl a med inspiration av den feministiska konstaktivistgruppen Mujeres Creando i Bolivia och Guerilla Girls i USA.

Varje FILMBAR innehåller två visningsblock med skånska kortfilmer plus ett tredje filmblock med ett särskilt tema. Innan första filmblocket samt i pauser mellan filmblocken blir det mingel + bar + DJ/VJ + ev kringarrangemang. Antalet visningsfönster för dokumentärfilm och långfilm har ökat, men kortfilmen har fortfarande svårt att få den uppmärksamhet och uppskattning den förtjänar. FILMBAR vill fungera som ett visningsfönster för lokal skånsk kortfilm.

Datum: Tis 24 nov, 2015

kl 19:00

Plats: Babel, Spångatan 38, Malmö.

Biljettpris: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT.

Doc Lounge >>
Filmcentrum Syd >>

Arrangör: FilmCentrum Syd, Folkets Bio Malmö, Film i Skåne, Doclounge Malmö, Babel, ABF Malmö, SFI.

Event & specialvisningar