Södra Sveriges största arthousebiograf!

Filmbar #19
Datum: Tor 14 dec, 2017

FILMBAR gästar INKONST och vi bjuder tillsammans in till en kväll med skånska kortfilmer: fiktion, dokumentärer, musikvideos och flera världspremiärer!

Två kortfilmsblock med sammanlagt tolv filmer.

Välkommen till en helkväll med de senaste talangerna inom skånsk kortfilm i sällskap av snacks och musik - baren är öppen!

LIVE: Lars Henrik Andersson
DJ: Sara Gustavsson aka Lately La La

BLOCK 1: 19.00-20.05

APART  - MALMÖPREMIÄR!
Alessandro Stigliano 12 min, 2016, engelsk text
En diskbänksrealistisk sci-fi om hur en redan splittrad familj reagerar på en ”extra-ordinär” förändring.

LIKE IT’S UP TO YOU – MALMÖPREMIÄR!
Brynhildur Thórarinsdóttir, 10 min, 2016
Elina träffar sina kollegor på afterwork. Ett avslöjande från hennes sida resulterar i en rad frågor och påståenden. Den lokala bowlinghallen förvandlas snabbt till ett förhörsrum.

LARS HENRIK ANDERSSON: EN VACKER DAG SKA VI ALLA DÖ - MALMÖPREMIÄR!
Lars Henrik Andersson, 5 min, 2017   
En vacker dag så ska vi alla dö. En låt som hyllar livet. Ett samarbete mellan Lars Henrik Andersson och illustratören Dan Abbott som involverade ett hundratjugotal människor som medverkande. Inspelning skedde i Tokyo, Berlin, Danmark och Sverige. I videon får vi aldrig se någons ansikte men inspelningen bestod av möten med helt främmande människor där det första samtalsämnet var döden.

SE TILL MIG – VÄRLDSPREMIÄR!
Alexe Landgren 4.30 min, 2017
I sitt rum sitter Hannes, fyra år, och leker med dockor när mamma kommer hem. Det är sen kväll och han borde varit i säng för länge sen, men pappa har inte lagt honom. I leken med dockorna speglar Hannes föräldrarnas relation medan ett gräl trappas upp utanför.

PERSPECTIVES – VÄRLDSPREMIÄR!
David Gülich, 13 min, 2017
Världen befinner sig i ständig förändring, den kan omöjligt stå still. I vår vardag förblindas vi av våra tillfälliga åsikter och sammanhang. Rådande förutsättningar formar tron på vad som är möjligt och det som en gång var en kamp blir till självklarhet. Kan ett längre perspektiv ge oss ökad förståelse för vår omvärld?

SVENS BIOGRAFI – KAPITEL 1 - VÄRLDSPREMIÄR!
Magnus Rutberg, 2,5 min,  2017
Äventyraren och vagabonden Sven Borg sjösätter sitt senaste stora projekt - nedtecknandet av memoarerna till eftervärlden.
En del i dokumentärjulkalendern “24 fragment av Sven”.

BLOCK 2: 20.20 – 21.25

SVARARÅ - MALMÖPREMIÄR!
Isabelle Kågström, Adam Selgeryd 13 min
Alla har vi sjungit högt till bilradion. Då kanske för hjärtans lust men i kortfilmen SVARARÅ gör vi det i ren frustration. Missförstånd, oärlighet och överanalyserande är filmens ledmotiv i symbios med orkestral musik.

STEN SAX PÅSE - MALMÖPREMIÄR!
Bengt Roos, 3 min 2016
Idén uppkom efter att jag sett ett tv-reportage om filmen ”Det sjunde inseglet” av Ingmar Bergman, som är inspelad på Hovs hallar mellan Båstad och Torekov. Det handlar då om den berömda scenen: Jag är döden.

BY MY SIDE - VÄRLDSPREMIÄR!
Kristina Westgren och David Stolt, 14 min, 2016, engelsk text
Claes och Öivind träffades på 60- talet när de båda studerade i Lund. Idag är de gifta och lever i ett distansförhållande. By My Side är en dokumentär om kärlek, om att hålla ihop och om resan från studentkorridoren i Lund fram tills idag.  

LATELY LALA: DAMAGED GOODS
Charlotte Rodenstedt, 3 min, 2017
Redan tidigt kom idéen om att använda TV-shop som en ram för berättelsen. Vi lånade en lokal på Norbergsgatan där vi skapade miljön för musikvideon. En plan, kompisar och många skratt senare så var Damaged Goods redo att möta världen med film. gjord av produktionsbolaget Bloody Honey med finansiering av Adrian Recordings och Lately La La.

JULHORAN
Peter Wiren, 12 min, 2017
Det är julafton. Erik, nyligen frånskild, väntar besök. Rosita är på väg. Och med henne julstämningen, Julhoran är en liten film om ensamhet och makt med Karen Helene Haugaard och Tomas Högblom.

FEIVEL: IT WAS HY HEART
Martin Lang, 3 min, 2017
När kroppen inte orkar bära sig, rösten knappt finns kvar och en sitter på golvet och tittar på vad som känns som skärvorna av det som en gång var ens hjärta. Musikvideo till artisten Feivel, inspelad i Malmö, Stockholm, Göteborg, Horred, Paris och Sarajevo.

KL 21.30: LIVE - LARS HENRIK ANDERSSON

I början fanns det bara popmusik, i Komeda via Ray Wonder, Hank, The Clown och lite Urban Turban och numera som LHA eller Lars Henrik Andersson. Det pysslas med barnteater, reklammusik och en musikal om Per Albin Hansson i kortfilmsformat.
I Lars Henrik Anderssons musik kan skrattet lätt fastna i halsen när både text och takt svänger till i indiepop i modern kostym.

OM FILMBAR
FILMBAR är ett visningsfönster för skånsk kortfilm som turnerar runt på olika platser i Malmö. Vi har visat kvalitativ kortfilm på b la Grand, Far i Hatten, Skånes Konstförening och Doc Lounge.

Varje FILMBAR innehåller två visningsblock med skånska kortfilmer och oftast även också ett tredje filmblock med ett särskilt tema. Innan första filmblocket samt i pauserna blir det mingel + bar + DJ + eventuella kringarrangemang.

Antalet visningsfönster för dokumentärfilm och långfilm har ökat, men kortfilmen har fortfarande svårt att få den uppmärksamhet och uppskattning den förtjänar. Vi siktar på att FILMBAR ska bli det främsta lokala visningsfönstret för skånsk kortfilm. Det är därför extra intressant med filmer som inte är visade publikt i Malmö/Sverige/Världen! En annan hög prioritet är att uppnå en rik mix med så många olika sorters kortfilm som möjligt.

Skicka in din skånska kortfilm till oss för framtida FILMBARER! Vi tar emot dokumentär, fiktion, musikvideo, animation och konstfilm. Fyll i formuläret i högerspalten - där finns all info. Vi ser fram emot att ta del av era filmer!

Frågor? Hör av dig till Anna - anna@filmcentrumsyd.se
Läs mer om Filmbar >>

Datum: Tor 14 dec, 2017

Första blocket börjar kl 19:00.

Inkonst
Bersgatan 29, Malmö

Entre: 60 kr, kort eller kontant.

Arrangörer: FilmCentrum Syd, Folkets Bio Malmö, Inkonst I samarbete med: Film i Skåne Med stöd av: ABF Malmö & Malmö stad

Event & specialvisningar