Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
FN-dagen mot rasism – Film & samtal
Datum: Ons 21 mar, 2018

Med anledning av FN-dagen mot rasism arrangerar Antirasistiska Filmdagar i Malmö en filmvisning med efterföljande panelsamtal. Aleksandra Ålund, Rene León Rosales, Maria Dexborg m.fl. kommer att diskutera strukturell rasism, samt urbana rörelser mot rasism och för social rättvisa efter visning av dokumentären WHOSE STREETS?
Eventet är kostnadsfritt!

I panelen:
ALEKSANDRA ÅLUND, professor emerita vid Linköpings Universitet. Hon har i flera internationella verk dokumenterat aspekter av social exkludering och inkludering med fokus på politisk marginalisering, diskriminering på arbetsmarknaden, framväxten av nya etniciteter, kulturellt skapande, sociala identiteter och medborgerlig agens. I sin senaste forskning studerar hon bl. a. Urbana rättviserörelser och Samverkan, utbildning och inkludering i mångetniska förortsmiljöer.

RENE LEON ROSALES, forskningsledare vid Mångkulturellt centrum. Hans forskning fördjupar sig i de effekter som segregation och en rasifiering av staden har på ungdomars identitetsprocesser samt vilka strategier de utvecklar för att hantera dessa strukturer. Bland nuvarande forskningsprojekt som León Rosales ingår i fördjupar han sig i uppkomsten och politiseringen av ungdomsrörelser i utsatta bostadsområden i de svenska storstäderna.

MARIA DEXBORG, socionom och aktivist i Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa. Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa (AFR), har som målsättning att bli en ledande nationell och internationell aktör som med kompetens och trovärdighet driver frågor som berör arbete mot rasism, diskriminering och mer specifikt afrofobi, samt andra former av intolerans.

WHOSE STREETS?
När den obeväpnade tonåringen Mike Brown dödas av polis och lämnas att dö på gatan, markerar det en brytpunkt för invånarna i Ferguson. Sorg, långvarig spänning och förnyad ilska sammanför boende för att protestera mot den senaste tragedin. Under de följande dagarna blir konstnärer, musiker, lärare och föräldrar frihetskämpar som står på frontlinjen för att kräva rättvisa. När National Guard kommer till Ferguson med militära metoder för att tysta protesterna, blir dessa unga aktivister fronten i en ny våg av motstånd. För denna generation är striden inte för medborgerliga rättigheter, utan för rätten att leva.

 

Datum: Ons 21 mar, 2018

Kl 18.00
Fri entré!
Anmäl dig här >>

FILMFAKTA
Regissörer: Sabaah Folayan, Damon Davis
Land: USA
År: 2017
Längd: 90 minuter
Språk: Engelska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns:

IMDb: Se filmen på IMDB 

Arrangörer: Antirasistiska Filmdagar i Malmö i samarbete med Stadskontoret Malmö Stad

Event & specialvisningar