Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Fonko + samtal
Datum: Tis 19 apr, 2016

Efter filmvisningen samtalar representanter från Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, kring musikens betydelse som samhällsförändrande kraft. Hur påverkar den musikaliska revolution som Afrika genomlever, människorna inom den afrikanska kontinenten, i den afrikanska diasporan och vad betyder den för afrosvenskar?

Medverkande: Rukiya Ismail - viceordförande för AFR
(fler medverkande tillkommer)

FONKO
Vår tids stora musikaliska revolution pågår just nu i Afrika och påverkar 100-tals miljoner människor. Afrobeats, kuduro och azonto är klubbmusik byggd på traditionella rytmer och har blivit identitetsbärande för en hel generation. Musiken är också ett uttryck för den dramatiska samhällsutveckling som pågår över hela kontinenten med allt vad det innebär av minskad fattigdom, ökande inkomstklyftor, sekularisering och konflikter mellan tradition och modernitet. I FONKOmöter vi några av de frispråkiga, kreativa och intressanta artister som idag omdefinierar bilden av Afrika. Genom filmen hör vi också rösten av en av kontinentens största musikaliska ikoner och politiska aktivister - Fela Kuti - via tidigare inspelade intervjuer som till viss del aldrig tidigare visats.

Fonko betyder "the thing" på mandinka, på wolof betyder det "ta hand om varandra". Filmen är som ett uppkäftigt och spretigt småsyskon till Göran Hugo Olssons "Om våld" där revolutionen sker med musiken som vapen. I filmen träffar vi de smartaste och roligaste artisterna, bloggarna och producenterna i deras hemmiljöer. I kåkständer, lyxvillor och på scen, och de har alla sin tolkning av Frantz Fanon, om vikten av frigörelse från den koloniala mentalitet som formar alla människor i och utanför Afrika. Med erfarenheter från förtryck och diaspora gör de dödsföraktande mixar av ny teknik och traditionella influenser och kanaliserar ilskan till en sammansvetsande energi.

Datum: Tis 19 apr, 2016

kl 18:00

FILMFAKTA
Regissör: Göran Hugo Olsson, Daniel Jadama, Lars Lovén
Land: Sverige
År: 2016
Längd: 87 minuter
Språk: Engelska, Wolof m fl
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 15 år
Skådespelare / Medverkande: Fela Kuti, Nneka, Titica, Wanlov the Kubulor, 2Face, Cabo Snoop, Sister Fa, PPS, Weydiack, Alpha Blondy, Sebem, Sacerdote, Black Motion, Oskido, Lady J, Waga 3000, Daara J Family, Didier Awadi, Spoek Mathambo, Neo Muyanga, Lerato Mbele, Crosby Bolani, Koriandah, Hugh Masekela, Kanyi Mavi, Lynsey Chutel,
Premiär: 8 apr

Arrangörer: Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa och Folkets Bio Malmö, i samarbete med ARF - Film och kultur för mänskliga rättigheter och ABF Malmö.

Event & specialvisningar