Södra Sveriges största arthousebiograf!

Förintelsens Minnesdag
Datum: Ons 27 jan, 2016

Den 27 januari varje år uppmärksammas offren för Förintelsen, samma dag som Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I Sverige har minnesdagen uppmärksammats sedan 1999. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag 2005.

17:00-17:15
INLEDNING
Jenny Malmsten, konferencier, hälsar välkommen.
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh inviger minnesdagen.

17:15-18:15
BERÄTTELSEN FÖRS VIDARE
Förintelsens ögonvittnen är en förening för människor som varit med om Förintelsen. I denna programpunkt samtalar några av föreningens medlemmar med ungdomar som besökt Auschwitz. Ett möte över generationsgränser med Förintelsen i fokus.
Moderator: Sarah Forssell

18:30-19:30
LITTERATURSALONG MED SMOCKADOLL
Författaren Kristian Carlsson och musikern Thomas Teller presenterar Malmös fristadsförfattare Jude Dibia, från Nigeria.  
Den nigerianske författaren och jämlikhetsaktivisten Jude Dibias debutroman "Walking with Shadows" blev 2005 den första nigerianska romanen med en homosexuell huvudperson. Dibias roman väckte debatt om olika sexuell läggning, medan samhället fortsatte att förneka att det existerade i Nigeria.  Sedan dess har nigerianska staten infört allt strängare lagar som drabbar hbtq-personer.

19:30-20:00
SVARTA GRYNINGSMJÖLK VI DRICKER DIG OM KVÄLLEN
Dödsfuga av Paul Celan har ofta beskrivits som den vackraste dikten som skrivits om Förintelsen. Vi får lyssna till skådespelaren Håkan Paaske som framför Dödsfuga, ackompanjerad av Tobias Allvin, från klezmerbandet Tummel.

I anslutning till minnesdagen arrangerar vi även ett filmseminarium för gymnasieklasser med film och samtal:  Every Face Has a Name (2015), av Manus Gertten. Regissörssamtal efter filmen. För mer information om detta, kontakta: info@arfarf.se

Datum: Ons 27 jan, 2016

kl 17:00-20:00

Fri entré. Ej förbokning.

Facebook-event >>  

Arrangör: ABF Malmö, ARF – Film och kultur för mänskliga rättigheter, Förintelsens Ögonvittnen, Malmö mot Diskriminering, Malmö Museer, Malmö Stadsteater, Röda Korset, Stadsbiblioteket i Malmö, Stadskontoret Malmö stad och Unga Panora/Folkets Bio Malmö.

Event & specialvisningar