HIMLENS MÖRKRUM är Nils Petter Löfstedts dokumentärfilm om Malmöfotografen Jean Hermanson och hans bilder. Filmen hade nyligen världspremiär under Nordisk Panorama filmfestival där den vann Malmöpublikens hjärta och belönades med Publikpriset.
Jean Hermanson var och är en av Sveriges stora arbetarskildrare och under 60-talet fotograferade han arbetare på industrigolven i Sverige, bl a på Kockums, Öresundsvarvet och "Strumpan" i Malmö. I dokumentären får vi ta del av Jean Hermansons enorma bildskatt, och inte minst lära känna människorna på hans fotografier. Vi bjuds även på fina scener från Möllevången i Malmö där fotografen levde och hade sin ateljé.
SAMTAL EFTER FILMEN
Denna lördag bjuder vi in till en visning av filmen med regissören Nils Petter Löfstedt på plats för ett efterföljande samtal. Samtalet leds av Valle Westesson som kände Jean Hermanson. År 1990 klev den 16-årige Valle Westesson in i lägenheten hos sin nye kompis Mathias, och dennes pappa Jean. Det blev början på en lång vänskap för pojkarna och en inspirerande upplevelse för Valle. Det blev många möten i lägenheten vid Möllevångstorget och Jean förblev för Valle en sinnebild av den skapande och berättande kulturarbetaren. Valle Westesson är författare, regissör och diversearbetare inom kulturbranschen.
FOTOUTSTÄLLNING
I samband med visningen ställs även ett urval av Jeans bilder ut på Panora. Utställningen pågår 21 – 29 oktober >>
HIMLENS MÖRKRUM
Alla människor är vackra när de arbetar, menade fotografen och filmaren Jean Hermanson. Respektfullt fotograferade han arbetare, främst på de svenska verkstads- och industrigolven, och bilderna skulle senare blir en del av vårt moderna kulturarv och Jean själv ansedd som vår främsta arbetarfotograf.
Jean dör i augusti 2012. Efter sig lämnar han flera oavslutade projekt, ett arkiv som sträcker sig från 1960-talet fram tills idag, och hundratusentals negativ och papperskopior från 40 års mörkrumsarbete med motiv från hela världen. Ett arkiv där det mesta varit helt dolt för omvärlden.
Jeans två barn ärver sin pappas arkiv och påbörjar sökandet efter ett nytt hem till alla hyllmeter fotohistoria. När inget alternativ känns tillräckligt seriöst får det hamna hos Nils Petter…så länge. Nils Petter Löfstedt var under flera år Jeans fotoassistent och trots ålderskillnaden kom de varandra mycket nära. Nils Petter dokumenterar mörkrumsarbetet, och i deras samtal berättar Jean om sitt stora misstag, att han inte tog reda på namnen på de han fotograferade.
Nils Petter, som var väl insatt i vad Jean ville göra, beslutar sig för att försöka slutföra de oavslutade projekten. Under arbetets gång växer drömmen om att finna namnen och människorna som Jean en gång fotograferat, och hitta en plats där Jeans kulturarv verkligen kan förvaltas. Resan i Jeans fotspår leder till många spännande möten mellan nuet och det förflutna, och blir en resa genom ett Sverige som är märkligt lik det som Jean Hermanson en gång fotograferade.
Filmen hade världspremiär på Nordisk Panorama 25 september 2017 och vann där Publikpriset!
"Nils Petter Löfstedts film lyfter inte bara fram Hermansons enastående kulturgärning, den skapar också inspiration att föra hans förhållningssätt som fotograf vidare, för vardagens skeenden och strukturer måste ständigt skildras och omvärderas." – Thomas H Johnsson / Artikel i Sydsvenskan >>
kl 15:30
FILMFAKTA
Regissör: Nils Petter Löfstedt
Land: Sverige
År: 2017
Längd: 77 minuter
Språk: Svenska
Genre: Dokumentär
Medverkande: Jean Hermansson m.fl
Arrangör: Folkets Bio Malmö i samarbete med ABF Malmö