Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
I Am Not Your Negro + samtal
Datum: Mån 20 mar, 2017

Inför FN-dagen mot Rasism den 21 mars lämnar vi efter kvällens visning av I Am Not Your Negro scengolvet till Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, för ett samtal kring rasism, aktivism och organisering i USA och Sverige, då såväl som idag.

Malcolm Jallow, ordförande i AFR inleder visningen som sedan följs upp med ett kortare panelsamtal som förutom att belysa hur människorättsaktivister historiskt med mod och beslutsamhet kämpat mot det förflutna och dåtidens rasism, även knyter an till samtidens rasism och afrofobi I USA, Sverige och resten av Europa. Upplevelser och erfarenheter av att vara svart i vårt samhälle. Vad har förändrats och vad är detsamma?

PANELDETALGARE 
Maria Dexborg 
Rukiya Ismail 
Malcolm Jallow - moderator 

I AM NOT YOUR NEGRO
Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King Jr. var alla framträdande människorättskämpar, och de blev alla hänsynslöst lönnmördade. Deras tredje gemensamma nämnare är vännen James Baldwin. Innan Baldwins död 1987 påbörjade han sitt sista verk, en krönika om sina tre vänner och deras tragiska livsöden. Raoul Pecks hyllade I AM NOT YOUR NEGRO tar avstamp i Baldwins anteckningar, för att utforska den afroamerikanska historien och vad det innebär att vara svart i USA i dag. Oscars-nominerade Samuel L. Jackson utgör rösten som Baldwin.

Oscars-nominerad 2017 för Bästa dokumentär. Vinnare av Publikens pris vid sin världspremiär på Toronto filmfestival.

Haitisk-födde Raoul Peck långfilmsdebuterade på 80-talet och fick sitt internationella genombrott med filmen "Mannen på kajen" (L’Homme sur les quais) som tävlade i Cannes Filmfestival. Sedan dess har hans dokumentärer och spelfilmer mottagit priser från såväl prestigefulla filmfestivaler som människorättsorganisationer. I slutet av 90-talet tjänstgjorde Raoul Peck som Haitis kulturminister, en erfarenhet han sedan skildrade i boken "Monsieur le Ministre… jusqu'au bout de la patience" (Ungefär: Herr Minister... vid tålamodets slut).

Datum: Mån 20 mar, 2017

kl 18.00

FILMFAKTA
Regissör: Raoul Peck
Land: USA, Frankrike
År: 2016
Längd: 93 minuter
Språk: Engelska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: 11 år
Skådespelare / Medverkande: 
James Baldwin, Samuel L. Jackson, Martin Luther King Jr., Malcolm X, Medgar Evers m fl
Premiär: 17 mar
IMDb: Se filmen på IMDB

Biljettpris: 100 kr (inga rabatter) 

I samarbete med: Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, ARF - Film & Kultr för Mänskliga Rättigheter samt ABF Malmö

Event & specialvisningar