Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Ingen riktig finne
Datum: Sön 24 feb, 2019

Panora uppmärksammar sverigefinnarnas dag den 24 februari och visar filmen "Ingen riktig finne"

Sedan 2011 firas sverigefinnarnas dag den 24 februari, som var folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Året efter 2012 tog Svenska akademin med dagen i svenska almanackan som officiell märkesdag för sverigefinnarna. Med dagen vill man uppmärksamma den finskspråkiga minoritetens existens samt väcka majoritetsfolkets intresse för den sverigefinska kulturen.

INGEN RIKTIG FINNE
En far och en son beger sig ut på en resa som utvecklas till en musikalisk färd in i känslor och minnen av den finska immigrationen till Sverige; historier om skam, brott, alkoholism och familjehemligheter.

Ingen riktig finne tilldelades Dragon Award Best Nordic Documentary på Göteborg International Film Festival 2013.
Vid Tampere Film Festival 2013 förärades filmen inte mindre än tre olika priser: Main Award, Risto Jarva Award samt publikens pris, Audience Award.

Dragon Award-juryns motivering:
”Dragon Award Best Nordic Documentary går till Ingen riktig finne, en rörande historia om inre och yttre exil som lyfter upp ett sällan diskuterat trauma i den svenska välfärdsstaten under det välmående 60- och 70-talet. Med stor känslighet och förfining beskriver regissören ett personligt förhållande mellan far och son och deras känslosamma minnesresa på jakt efter tillhörighet. Deras samtal och möten med andra svenskfinnar längs med vägen avslöjar gradvis ett tema av rotlöshet och främlingskap, samtidigt som invävda live-inspelningar av finska emigrantsånger från 70-talet ger en poetisk kommentar och vidgar bilden till att omfatta en hel kultur.”

Datum: Sön 24 feb, 2019

Kl: 18.15

BILJETTER
Pris: 100 kr
Pensionär: från 85 kr
Studerande: från 85 kr
Barn & Ungdom < 20 år: från 75 kr

FILMFAKTA
Regissör:
 Mika Ronkainen
Land: Finland
År: 2013
Språk: Finska, Svenska
Textning: Svenska
Längd: 90 min
Genre: Dokumentär
Medverkande: Kai LatvalehtoOiva LatvalehtoTauno Latvalehto?
Originaltitel: Laulu koti-ikävästä
Arrangör: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar