Södra Sveriges största arthousebiograf!

Ingen tid för kärlek – En film om Johnny Bode + inledning och samtal
Datum: Fre 3 nov, 2017

Schlagerstjärna, skojare och mytoman. Nu blir kompositören och Malmöprofilen Johnny Bodes strapatsrika liv film av Bo Sjökvist och Bengt Löfgren.

INLEDNING & SAMTAL
Premiärvisningen på Panora gästas av filmskaparna Bo Sjökvist och Bengt Löfgren, samt några riktiga Bode-fantaster. Kvällen inleds av Christer Borg, ordförande i Johnny Bode-Delgadas stiftelse och Gustaf Görfelt, ordförande i Johnny Bode-sällskapet, som "verkar för att hålla minnet och arvet efter sångaren, kompositören och skandalartisten Johnny Bode levande”. Framförallt är vi stolta över att LILLEMOR DAHLQVIST, en av Johnnys närmaste vänner in i det sista, kommer att vara på plats för att delta i inledningen - om hennes hälsa tillåter. Både hon och vi håller våra tummar hårt! Visningen följs av ett samtal med filmskaparna Bo Sjökvist och Bengt Löfgren. Samtalet leds av Christer Borg.

Kvällen bjuder också på en möjlighet att bli medlem i Johnny Bode-sällskapet, och så finns det tröjor, cd-skivor m.m. till försäljning.

INGEN TID FÖR KÄRLEK
Schlagerstjärnan, skojaren, kleptomanen, operettkungen och snuskmusikinnovatören Johnny Bode hade stora succéer både i Sverige och Europa, men ändå är han idag helt utskriven ut historien. Varför? Hans liv är så innehållsrikt och så bisarrt att det nästan är svårt att tro att det är sant.

Besatt av personen, historien och levnadsödet sätter Bo Sjökvist och Bengt Löfgren in Johnny Bode i ett samhälleligt perspektiv och skapar en levande bild av den udda människan bakom rubriker som "Grammofonsuccé för 17-årige Johnny Bode", "Johnny Bode drar fulla hus", "Plattcharmör fast för checkbedrägeri", "Johnny Bode hotade kumpan med revolver", "Bode omyndigförklarad", "Bluffade till sig julskinka på Malmöhotell", "Bode gör show för Quisling", "Bode på mentalsjukhus" och "Komponist im Landesgericht" med flera.

"Jag har arbetat med historien om Johnny Bode i mer än 7 år. Det är en fantastisk historia, som till viss del liknar skrönor som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann eller Forrest Gump. Men den är alldeles sann! Bode var en mycket begåvad kompositör, han skrev fina schlagers, komponerade operetter och filmmusik. Oftast var de väldigt romantiska, nästan rosa och i total kontrast med hans liv. Bodes liv är som en resa genom det 1900-tal som de flesta skäms över och inte så gärna vill minnas; Nazismen, mentalvården, tvångssteriliseringarna, kriminaliteten, utnyttjandet och det offentliga hyckleriet. På allt detta lyckades Johnny Bode göra pengar. Men han var också från början enormt utsatt, i praktiken föräldralös, skickad mellan olika fosterhem och helt utlämnad åt vuxenvärldens nycker. Allt slutade i armod och ensamhet i en liten lägenhet i Malmö. Historien om Johnny Bode spänner över mycket, men i grund och botten handlar det om en smärtsam längtan efter kärlek och om oförmågan att ta emot den när den väl dyker upp. Vår film är en reflekterande spegling av Sveriges en gång i tiden mest hatade man." – Bo Sjökvist

Bo Sjökvist är dokumentärfilmare, författare och journalist, känd för att porträttera människor och händelser utanför marginalen. Han har också varit programledare, reporter och producent på Sveriges radio samt dokumentärfilmskonsulent på Film i Väst och projektledare på SVT i Göteborg. 2016 nominerades han till stora journalistpriset för sin dokumentärserie Mitt psyke och jag.

Bengt Löfgren är dokumentärfilmare och fotograf. Han har gjort flera prisbelönta TV-dokumentärer och har tidigare arbetat med Bo Sjökvist bland annat med dokumentären Predikanten (om Målle Lindberg), El Salama-fakir och festivalvisade kortfilmen Matlagningsprogrammet ingen talar om längre. 2016 gjorde han den uppmärksammade TV-dokumentären Ensamma mot IS tillsammans med Sanna Klinghofer.

Datum: Fre 3 nov, 2017

kl 18:15

FILMFAKTA
Regissör: Bo Sjökvist, Bengt Löfgren
Land: Sverige
År: 2017
Längd: 85 min
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
IMDb: Se filmen på IMDB 
 

Arrangör: Folkets Bio Malmö i samarbete med ABF Malmö

Event & specialvisningar