Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Isolation + samtal
Datum: Sön 16 jan, 2022

Fem regissörer. Fem länder. En kontinent under pandemin. Visningen följs av ett publiksamtal med regissören Olivier Guerpillon som gjort det svenska bidraget och Sofia Nerbrand, politisk redaktör på Kristianstadsbladet.

Isolation är en kollektiv dokumentär där fem etablerade regissörer från fem olika europeiska länder ger varsitt unika perspektiv på det omvälvande året 2020. Michele Placido, Jaco van Dormael, Julia von Heinz, Michael Winterbottom och Olivier Guerpillon utforskar i var sin kortfilm de dramatiska effekterna av pandemin och pandemiåtgärderna på människornas liv runt om i Europa. 

Med kreativ frihet och ett känslomässigt förhållningssätt framställer de sin personliga syn på denna speciella tid och någon specifik situation som pandemin orsakade. Här lyfts människorna bakom det ständiga statistikflödet fram i personliga historier från fem av våra mest framstående filmmakare. Michele Placido (Italien), Bläckfisken, Romanzo Criminale, dokumenterar med kameran på sin telefon promenader genom nästan folktomma gator i Rom, Florens och Milano under pågående nedstängning.

Vi får intima porträtt av olika sätt att hantera närståendes sjukdom och död av Julia von Heinz (Tyskland), Imorgon hela världen och Jaco van Dormael Belgien, Totos bedrifter, Det helt nya testamentet, Mr Nobody som båda två bjuder på intima, personliga och tankeväckande skildringar av familjetragedierna som följde i pandemins spår. Michael Winterbottom (Storbritannien), The Trip, 24h Party People, A Mighty Heart, The Road to Guantanamo, tar ett mer politiskt perspektiv och följer en ensamstående flyktingmammas isolering.

Det svenska bidraget, regisserat av Olivier Guerpillon in/ut, kastar kritiska ögon på Sverige i segmentet Frihet Jämlikhet Immunitet som är en humoristisk uppgörelse med den svenska strategin som mynnar ut i en reflektion om etik, moral, frihet och identitet.

Isolation hade premiär på filmfestivalen i Venedig 2021 i sektionen Giornate degli autori, där regissörerna belönades kollektivt med Priset för Inkludering (Premio dell’inclusione) som tidigare gått till bl a Frederick Wiseman, Raymond Depardon och Liliana Cavani.

"Film lyckas var inkluderande även när den porträtterar isolering" – Giornate degli autori

★★★★ "Jag blev överraskad över att en film om livet under pandemin kunde kännas så engagerande. Ja förmodligen är det rätt bra att bearbeta det vi går och gått igenom genom att få se skilda aspekter på hur pandemin påverkat människor och livet i olika länder och samhällen." – Kulturbloggen

Datum: Sön 16 jan, 2022

BILJETTPRIS: 120 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Olivier Guerpillon, Michele Placido, Jaco Van Dormael, Julia von Heinz, Michael Winterbottom
Land: Italien, Belgien, Storbritannien, Tyskland, Sverige
År: 2021
Längd: 97 minuter
Språk: Engelska, Tyska, Franska, Italienska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär, Drama
Skådespelare / Medverkande: Andrea Bocelli, Roberto Bolle, Michèle-Anne De Mey
Åldergräns: Från 11 år
Distributör:
 Njutafilms
Visa på IMDb

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, Fox in the snow films, Njutafilms, ABF Malmö

Event & specialvisningar