Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Je’vida – Premiär & inledning på samernas nationaldag
Datum: Tis 6 feb

Fler visningar av Je’vida hittar du här>>
___

På samernas nationaldag är du välkommen på premiären av Je’vida, en stark och kärvt känslosam historia i regi av Katja Gauriloff. Filmen har tilldelats Tromsöpalmen och blivit historisk som den första samiska filmen att få hela sju Jussi-nomineringar. Visningen inleds av Helena Dådring, ordförande i Samer i Syd. Fri entré! Malmö stadsarkiv bjuder på filmvisningen.

Före filmvisningen kan ni fira Samernas nationaldag tillsammans med Samer i Syd som bjuder in till mingel med bl.a. bokbord med samiska böcker, samiskt tilltugg och samisk musik. Minglet startar kl 17:30 i foajén.

Hon förlorade sitt språk och gömde sin historia. Efter att systern dött återvänder den åldrade Iida till den hembygd hon trott sig ha lämnat för evigt. Med sig har Iida systerdottern Sanna. Färden till Finlands nordliga delar blir också en resa bakåt i tiden. När Iida efter mycket tystnad motvilligt börjar minnas kommer en otäck historia om påtvingad assimilation och övergrepp fram i ljuset. Men vi får också uppleva styrka i motgångar och överlevnadsstrategier. Vi får lära känna den kultur och det namn som Iida tvingats överge som liten flicka. Flickans namn var Je'vida.

Je’vida är den första långfilmen till stora delar berättad på skoltsamiska (nuõrttsääʹmǩiõll), ett östsamiskt språk som idag talas av ungefär 300 människor. Gauriloffs film är en grym men också hoppingivande historia. Tuomo Hutri står för det fängslande svartvita fotot i klassiskt 4:3-format som gör Je’vida till en av vinterns vackraste filmupplevelser.

”En triumf” – Eye For Film
”Tankeväckande om minnet och identitetens magnetiska kraft” – AWFJ
”Mellan realism och drömlogik” – Cineuropa
”Gripande skådespeleri” – The Spool
”Stärkande berättelse om släktskap” – Screen Zealots
”En ögonöppnare” – Reel Film reviews

Datum: Tis 6 feb

Mingel: Från kl 17.30
Filmstart:
Kl 18.30

Fri entré! Malmö Stadsarkiv bjuder på biobiljetterna och filmvisningen är alltså kostnadsfri. Biobiljetterna kan ej förbokas. De kommer att finnas tillgängliga i Panoras biljettkassa från kl 17:30 samma kväll. Observera att det är ett begränsat antal platser.

FILMFAKTA
Regissör: Katja Gauriloff
Land: Finland
År: 2023
Längd: 100 minuter
Språk: Skoltsamiska, finska
Textning: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 11 år
Skådespelare / Medverkande: Seidi Haarla, Sanna-Kaisa Palo, Erkki Gauriloff
Distributör: Njutafilms
Visa på IMDb

Arrangörer: Samer i Syd, Antirasistiska Filmdagar, ABF Malmö, Folkets Bio Malmö och Malmö Stadsarkiv

Event & specialvisningar