Södra Sveriges största arthousebiograf!

Kom och fira med oss!
Datum: Lör 14 okt

Folkets Bio Malmö fyller 50 år, Filmcentrum 55 år och Antirasistiska Filmdagar 30 år – kom och fira med oss! Vi bjuder på tårta, dryck och två visningar av den unika kortfilmen Rädda Victoria från 1976. Eventet är en del av Folkets Bios jubileumshelg.

Kortfilm: RÄDDA VICTORIA
Regi: Pelle Svensson | Sverige | 1976 | Dokumentär | 14 minuter

”Klockan sex på morgonen, lördagen den 28 februari 1976, ljöd dagens första TT-sändning i Sveriges radio ut över den så dags folktomma Södra Förstadsgatan (i Malmö). En av nyheterna: Victoriateatern i Malmö är ockuperad av de fria kulturgrupperna. Ljudet kom från en högtalare på teaterns balkong. Där inne fanns ett 30-tal personer, alla aktiva kulturutövare, organiserade i Victoriakommittén som länge kämpat för att få ta över teatern. De hade kopplat högtalaren till en radio där inne."

Så skriver Christer Borg, Kjell Hansson och Håkan Thorsson i sin bok Victoria – 100 års historia, en händelse som också filmaren Pelle Svensson dokumenterade, och blev filmen Rädda Victoria, (1976), bland annat med stöd av FilmCentrum Syd. En händelse som skapade splittring i politiken i Malmö och som senare ledde till att det inrättades en kulturnämnd i Malmö.

___
Helgen 13–15 oktober firar Folkets Bios föreningar i hela Sverige 50-årsjubileet på sina respektive biografer. Panora är inget undantag. Varmt välkommen till en festlig helg på bion med premiärvisningar, samtal, livemusik, mingel och specialvisningar. Läs mer här>>

Datum: Lör 14 okt

Kl 14:45 – 16:15
Kortfilmen Rädda Victoria visas kl 15:00 och 15:30

Fri entré!
Först till kvarn till filmvisningarna.

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, FilmCentrum Syd, Antirasistiska Filmdagar

Event & specialvisningar