Södra Sveriges största arthousebiograf!

Koyaanisqatsi + Live: We Stood Like Kings
Datum: Sön 7 maj, 2023

Välkommen på visning av Godfrey Reggios ständigt aktuella moderna klassiker Koyaanisqatsi (1982) med livemusik. Vi får finbesök från Belgien av post-rock bandet We Stood Like Kings som kommer att spela egenskriven musik till filmen.

Från kl 17:15 blir det förmingel där vi bjuder på dryck och snacks. Visningen med livemusik börjar kl 18:00.

Projektet USA 1982 är det djärva mötet mellan We Stood Like Kings musik – tänk en mix av Pink Floyd, Chopin och Mogwai – och en legendarisk amerikansk film vars lansering 1982 skakade om den sjunde konstformen i dess grundvalar: Koyaanisqatsi. Resultatet är ett 85 minuter långt soundtrack som spelas upp live vid filmduken, en poetisk ljudmatta som tar dig med på en psykedelisk resa genom landskap och timelapse-fotografier från städer över hela USA.

Koyaanisqatsi är en civilisationskritisk panorama-bild av tidens USA med suggestiva bilder, utan dialog eller kommentarer. Filmen medproducerades av Francis Ford Coppola. Titeln är på språket hopi och betyder "Ett liv som kommit ur balans, ett liv som kräver ett annat sätt att leva".

De instrumentala postrockarna We Stood Like Kings från Bryssel har funnits i över ett decennium nu. De har släppt fem album och turnerat flitigt i Europa, gjort ny musik till stumfilmer och återbesökt klassisk musik i ett uppriktigt försök att blåsa nytt liv i mästerverk från andra konstformer.

Presscitat om filmen
"One of American cinema’s most fascinatingly singular achievements." – Slant Magazine
"A psychedelic experience, not reminding me of a single film." – The New York Times

Presscitat om bandet
"We Stood Like Kings have taken post-rock to a level we didn’t know existed." – Rotation 11
"One of the most unique instrumental acts around the globe." – Post-Rock Essentials
"Consuming, tumultuous, visceral and inspiring." – Echoes and Dust


FOLKETS BIO MALMÖ ÄR MER ÄN FILMVISNINGAR
Under åren på gamla Panora arrangerade den nuvarande generationen inte bara filmvisningar i salongen, utan i caféet över tusen konserter och klubbkvällar samt fester, teater, tidskrift-, litteratur- och poesikvällar, performance, konsthappenings mm i samarbete med hundratals aktörer. Nya Panora är mer inriktad på filmvisningar, samtal och utställningar, men vi kunde omöjligt säga nej till ett belgiskt band som spelar live till den moderna klassikern Koyaanisqatsi.

Folkets Bio köpte in den suggestiva och civilisationskritiska filmen, med premiär 1984 på den då relativt nya Folkets Bio biografen (1982) på Odenplan i Stockholm. Året innan, 1983 fick Folkets Bio en Guldbagge för sin verksamhet.

Visningen av Koyaanisqatsi med livemusik är en del av Folkets Bios 50-årsjubileum.

Datum: Sön 7 maj, 2023

BILJETTPRIS: 130 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Godfrey Reggio
Land: USA
År: 1982
Längd: 85 minuter
Språk: Utan tal
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 7 år
Visa på IMDb
 
WE STOOD LIKE KINGS
Piano: Judith Hoorens
Gitarr: Diego Di Vito
Bas: Colin Delloye
Trummor: Lucas Vanderputten

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar