Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Love and Fury
Datum: Sön 26 feb, 2017

Visningen gästas exklusivt av författaren Anja Snellman, vars älskade roman "Syysprinssi" (1996) LOVE AND FURY baseras på. Efter filmen samtalar hon med publiken, om både filmen och romanen. Samtalsledare är Jyri Markkula från Sisuradio. Eeva Niiranen från Malmö Finska Förening inleder visningen.

Året är 1980 när Inka och Juhana möts. Inka pratar om punkmentaliteten och nya vindar i finsk litteratur i universitetskretsar. Juhana är 22 år och debutförfattare som just har slagit det litterära etablissemanget med kraft. Det är kärlek vid första ögonkastet. Deras förhållande präglas av skrivandets våndor och av ett omtumlande känslolandskap med passion, svartsjuka, ångest, depression och sammanbrott.

Huvudrollerna spelas skickligt av två av Finlands främsta skådespelare, Laura Birn och Lauri Tilkanen.

Anja Snellman, tidigare Kauranen, har sedan debuten 1981 skrivit ett tjugotal romaner samt två diktsamlingar. Debutromanen "Sonja O. kävi täällä" är fortfarande den mest sålda debutromanen i Finland. Romanen "Syysprinssi", också den en stor succé, utkom 1996 och har starka självbiografiska referenser och baserar sig på hennes och författaren Harri Sirolas omåttliga och omvälvande ungdomskärlek. Harri Sirola, eller höstprinsen som han kallas i boken, har knockat den litterära världen med sin debutroman och Anja Kauranen har titulerats punkens prästinna. Höstprinsens mentala tillstånd vacklar och det går inte som det skulle. Flera filmregissörer har under åren velat filmatisera romanen, men Snellman har alltid tackat nej, tills Alli Haapasalo lyckades övertala henne.

”Boken är för mig en sorts älskad svart pärla i min egen produktion, för personliga skäl. Jag tänkte alltid förut att jag inte vill upplåta den till någon annans behandling.” ...säger Anja i en intervju.

Datum: Sön 26 feb, 2017

kl 18:30

FILMFAKTA
Regissör: Alli Haapasalo
Land: Finland
År: 2016
Längd: 94 min
Språk: Finska
Text: Svenska
Genre: Drama
Åldersgräns: 15 år
IMDb: Se filmen på IMDB 
Skådespelare / Medverkande: Laura Birn, Lauri Tilkanen, Johannes Brotherus m fl
Originaltitel: Syysprinssi

Biljettpris: 100 kr

Arrangörer: Folkets Bio Malmö, Finlandsinstitutet, Malmö Finska förening och ABF Malmö.

Event & specialvisningar