Visningen gästas av filmens regissör Staffan Julén, som deltar i ett samtal efter filmen.
Samtalsledare är Per Svensson, kulturjournalist och författare, sedan flera år kulturskribent på Sydsvenskan men inom kort tillträdande chef för Dagens Nyheters ledarsida.
LYUBOV – KÄRLEK PÅ RYSKA
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj fångar kärleken i den ryska folksjälen. Som förarbete till sin nästkommande bok reste Svetlana Aleksijevitj under flera år runt i Ryssland och Vitryssland för att undersöka den ryska folksjälens förhållande till kärlek. En, som hon menar, akut bristvara i dagens samhälle. Dokumentärfilmaren Staffan Julén fanns vid hennes sida och skildrar en arbetsprocess driven av lika delar politiska, konstnärliga och humanistiska drivkrafter.
Info om filmen på Liljevalchs hemsida >>
Staffan Julén (f. 1957) har sedan 1983 regisserat och producerat flera internationellt prisbelönade långfilmer och kortfilmer. Bland dem kan nämnas "Inughuit – folket vid jordens navel" (1987), "The Prize of the Pole" (2006) som bland annat belönades med Dox Amnesty Award och första pris på Anchorage International Film festival.
Svetlana Aleksijevitj (f. 1948) är journalist och författare som har skildrat några av de mest dramatiska händelserna i den ryska historien såsom 2:a världskriget, kriget i Afghanistan, härdsmältan i Tjernobyl och Sovjetunionens upplösning. Hon baserar sina böcker på vittnesmål och intervjuer. 2015 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur för ”hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”.
”Den här filmen har utvecklats ur en rad intervjuer som Svetlana Aleksijevitj genomförde inför sin kommande bok om kärlek. Även om historierna fokuserar på kärlek så är det ofrånkomligt att de också är breda, episka berättelser från den ryska vardagen. Kärlek som överlever förtryck och förföljelse, unga välutbildade kvinnor som inte kan hitta jämlika män eller kärlek som krossats av krig och katastrofer.
En fråga som ställdes i intervjuerna var: Varför är det så svårt för människor att beskriva lycka i den ryska kulturen? Efter att ha filmat i tre år, under sju intervjuresor, samlade vi ett stort urval av berättelser som belyser kärlek från flera aspekter. Tillsammans skapar de en rik tapet av historier där ämnen och koncept vävs samman på många nivåer. Några teman sticker ut och återkommer ofta. Ett av dessa är frihet. I en kultur där individens lycka har fått stå tillbaka och i princip betraktats som omoralisk under en lång tid är det omöjligt att inte beröra friheten. Flera av de intervjuade hade haft sina allra mest kraftfulla kärleksupplevelser under Perestrojkan, när världen plötsligt stod vidöppen och euforin svepte genom hela samhället. Men lyckokänslan ersattes snabbt av kaos, ekonomisk kris och en förstärkt individualism som förstörde många förhållanden. Många av kvinnorna vi pratade med värderar sin frihet högre än sina drömmar om kärlek.
När jag först presenterade min ide om att göra en film om hennes arbetsprocess för Svetlana så svarade hon: - Det låter intressant, men jag vill inte göra en film om mig själv. Det vet jag redan allt om. Men om du vill följa med på en resa in i själen på det ryska folket tillsammans med mig och undersöka vad begreppet kärlek betyder för oss så är du välkommen. Det erbjudandet var avgörande och i ett slag öppnades det upp helt nya möjligheter för projektet.” - Staffan Julén
Kl 15.00
FILMFAKTA
Regissör: Staffan Julén
Land: Sverige
År: 2017
Längd: 93 minuter
Språk: Ryska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Medverkande: Svetlana Aleksijevitj
Arrangörer: Folkets Bio Malmö i samarbete med ABF Malmö och TriArt Film.