Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Martha & Niki – Film & samtal om Mellanförskap
Datum: Lör 30 jan, 2016

En eftermiddag som bjuder på en film som värmer, stärker och berör med ett efterföljande samtal med Madeleine Romero och Jonathan Sseruwagi om identitet och mellanförskap i en modern värld.

MARTHA & NIKI
Hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos siktar på att vinna tävlingen "Juste Debout" i Paris – och bli världsmästare, de första kvinnliga någonsin.

Martha & Niki handlar om två dansares kärlek till dansen och till varandra. Om önskningar och längtan, om att hitta sig själv. Det är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen.

Martha kom till Sverige från Uganda när hon var tretton år, med sin mamma och syster. Idag är hon 21 år. Niki är adopterad från Etiopien och uppväxt i en konstnärsfamilj i Sverige. Hon är 26 år. Martha och Niki möttes genom dansen. 
Läs mer...

SAMTAL OM MELLANFÖRSKAP: 
Efter filmen följer vi upp ett av de teman som berörs i filmen, kring identitet och mellanförskap. Mellanförskap handlar om att känna tillhörighet till flera platser samtidigt, men ändå inte riktigt någonstans, oftast kopplat till nationalitet och ursprung. Ett vanligt fenomen i ett modernt och globaliserat samhälle, men vars innebörd det börjat talas brett om först de senaste åren.

Samtalsdeltagare:
Jonathan Sseruwagi
Journalist och tolkförmedlare. Medverkade i den uppmärksammade dokumentären Raskortet som vann Stockholmspriset år 2014. Jonathan är född och uppvuxen i Stockholm, med föräldrar från Finland och Uganda. Idag boende i Malmö.

Madeleine Romero
Är socionom, initiativtagare och ordförande i föreningen ”Akademiker från området”. Hon är uppvuxen i Kroksbäck, Malmö med föräldrar från Sverige och Filippinerna. Under uppväxten och det unga vuxenlivet brottades hon mycket med frågor kring sin identitet innan hon fann trygghet i sitt självvärde. 

Samtalsledare: 
Maria Dexborg, Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa.
Arbetar som frivårdsinspektör med fokus på familjevåld dagtid. På fritiden är hon aktiv medlem samt styrelseledamot i Afrosvenskarnas forum för rättvisa där hon på olika sätt arbetar mot afrofobi och andra former av rasism samt diskriminering. Maria är adopterad och har rötter från Sri lanka. Hon är uppvuxen i flertalet stadsdelar i Malmö. 

Eventet på Facebook...


 

Datum: Lör 30 jan, 2016

 15:00

FILMFAKTA
Regissör: Tora Mårtens
Land: Sverige
År: 2015
Längd: 90 minuter
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär, Dans
Åldersgräns: Barntillåten
Skådespelare / Medverkande: 
Martha Nabwire, Niki Tsappos m fl
Premiär: 22 jan

Medarrangör: ARF Film och Kultur för Mänskliga rättigheter, i samarbete med Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa och ABF Malmö.

Event & specialvisningar