Södra Sveriges största arthousebiograf!

Metafilmsafton
Datum: Mån 18 jan, 2016

Vad vore film utan film om film?
Alldeles för tråkig tycker vi och därför arrangerar vi en helgjuten metafilmsafton där filmarna Peter Wirén och Magnus Rutberg tillsammans håller Malmöpremiär för sina senaste filmalster i metafilmens anda.

För att göra saker och ting ännu krångligare är den ena filmen en dokumentär om hur de första spelfilmerna i Sverige kom till och den andra filmen är en spelfilm om en dokumentärfilmares kreativa våndor. Metafilmsförvirring i kubik alltså – men garanterat underhållande!

EN FILMARE SÖKER SITT SPRÅK
Regi: Magnus Rutberg | Sverige 2015 | 25 min | Dokumentär

Hur svårt kan det vara att göra film egentligen?
Jag har gjort dokumentärfilm i över tio år och fortfarande är varje nytt filmprojekt samma kamp. På något smart sätt måste jag använda filmens språk för att nå fram med min berättelse till publiken så de förstår och blir engagerade. Samtidigt är jag inte ensam med detta problem – det är lika gammalt som filmmediet självt. För hundra år sen i Kristianstad ställdes dåtidens stumfilmspionjärer inför samma dilemma med den skillnaden att det inte ens fanns ett färdigt filmspråk att utgå ifrån. Hur gjorde dom och varför blev resultatet aldrig bra nog?

Det här är en filmisk roadmovie genom filmskaparens kreativa landskap – då som nu.

TRIUMFENS SÖTA SÖTMA
Regi: Peter Wiren | Sverige 2014 | 95 min | Spelfilm

Den en gång så framgångsrika dokumentärfilmaren Peter Von Rehn har inte gjort en film på 20 år. Anledningen är brist på idéer och prestationsångest. En kväll hittar han en gammal super-8 film från en skolresa han gjorde som barn och drar sig till minnes en incident som inbegriper hans barndomsvän Samuel och dennes svårartade höjdskräck. Nu får Von Rehn den perfekta idén till den dokumentärfilm som åter skall sätta honom på den kulturella kartan. Äntligen.

Von Rehn ska göra en gripande och stark dokumentärfilm om hur vännen Samuel övervinner sin rädsla för höjder. Problemet är bara att Samuel inte är det minsta intresserad av att vara med på film. En vanlig dokumentärfilmare skulle med denna vetskap kanske överväga att lägga ner projektet men inte Peter Von Rehn som snarare betraktar Samuels motstånd som en pikant ingrediens i filmen om hans ”tillfrisknande”.

TRIUMFENS SÖTA SÖTMA är en svart komedi om den skoningslösa hängivenhet en dokumentärfilmare framkallar när hans ekonomi och kreativa heder är under press.

Datum: Mån 18 jan, 2016

   
Foajémingel från kl 17:30
Filmstart kl 18:00

Fri entré.
OBS! Anmälan till visningen sker via mail senast 17 jan till: metafilmsafton@rutbergmedia.se
Platserna är begränsade - först till kvarn gäller!

Facebook-event >> 

Arrangör: Filmcentrum Syd Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

Event & specialvisningar