Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Mi país imaginario + panelsamtal
Datum: Lör 9 sep, 2023

Välkommen på visning av dokumentären Mi país imaginario (My imaginary country) med efterföljande samtal som en del av festivalen 50 år av minnen Chile / SueciaDen legendariske filmskaparen Patricio Guzmáns nya film skildrar upproren i Chile 2019 och den samhällsomstörtande rörelse som startade med några elevers protest mot den dyra kollektivtrafiken, och kulminerade med miljontals människor på gatorna och ett arbete med att skriva om konstitutionen.

I centrum för denna enorma kraft stod kvinnorna. Deras krav på demokrati, ett mer jämlikt samhälle, bättre utbildning och sjukvård möttes med övervåld från regimen och många människor förlorade synen av de gummikulor som användes för att bryta upp demonstrationerna och sätta skräck i folket. Men hoppet vill inte ge vika. Mi país imaginario är en studie av en social rörelse, och ett dokument för framtiden, medan Chile gör upp med sitt förflutna och väljer vilken väg det ska ta.

SAMTAL: ÅR 2019, SOCIALA RÖRELSER, ANDRA GENERATIONENS POLITISKA FÅNGAR
Visningen efterföljs av ett panelsamtal på svenska med Aina Gagliardo, Daniel Diaz, Soledad Quintana Fernandez och moderator Camila Fonseca.

Aina Gagliardo
Aina är dotter till Marta som flydde Argentinas militärdiktatur och växte upp i Lund. Hon har utbildat sig till socialantropolog och arbetar som verksamhetsansvarig för föreningen Helamalmö. Hon har under 20 års tid arbetat inom olika civilsamhällesorganisationer i både Sverige och Latinamerika, med fokus på mänskliga rättigheter och social mobilisering.

Frågor Aina är intresserad av är vad är det som gör att människor reser sig och mobiliserar sig mot förtryckande makter? Vad betyder sociala relationer för förändring av samhället? Vilka paralleller kan vi dra mellan el Estallido social i Chile och den situation av ökande social marginalisering som vi ser i sverige idag? På vilket sätt kan erfarenheten av att vara andra generationens chilenare/ argentinare/ uruguayan spela in i mobiliseringen för ett rättvisare samhälle?

Daniel Diaz
Daniel, son till David Diaz Meneses och Gloria Valenzuela Gallardo, var ca 8 år när de flydde från Chile och kom till Sverige 1986. Daniel har i mer än 20 år arbetat som socialarbetare och pedagog med inriktning på frågor som berör social mobilisering/rättvisa, missbruk, kriminalitet och rasism. Idag är Daniel verksamhetsansvarig på föreningen Hassela Solidaritet.

Frågor som intresserar Daniel är hur händelserna i Chile 2019 berört oss i Sverige. Har det som hände under diktaturen och det som händer i Latinamerika idag varit en inspiration för oss? Kan vi dra paralleller? Vilka skillnader fanns mellan dem med en akademisk bakgrund och de som kom från arbetarklassen? Hur har det varit att växa upp i Sverige och vad hade hänt om vi istället kom idag?

Soledad Quintana Fernandez
Soledad är dotter till Ana Maria och Leonardo som flydde den Uruguayanska diktaturen 1973. Hon har vuxit upp främst i Malmö men även bott på andra ställen i Sverige och utomlands. Soledad är barnmorska och jobbar bland annat med abortvård. Sedan ungdomsåren har hon varit politiskt aktiv på olika sätt, bland annat var hon med om att starta upp föreningen HIJ@S Sverige 1997. Idag är hon verksam inom F! i Malmö och nationellt. Frågor som rör Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, (SRHR) antirasism och dekolonialitet är viktiga för henne att belysa och arbeta kring.

Camila Fonseca (moderator)
Camila är sociolog med masterexamen i genus, migration och social rättvisa. Hon är uppvuxen både i Sverige och Chile och har erfarenhet inom analys av könsnormer med särskild inriktning inom konst och populärkultur. Hon har varit del av flera av de sociala processer som har skett i Chile under åren, främst studentrevolutionerna år 2006 och 2011 samt upproren år 2019. Camila är även intresserad av migrationspolitik och mänskliga rättigheter.

Datum: Lör 9 sep, 2023

Kl 18:00 – 20:15

BILJETTPRIS: 50 kr (rabatter eller klippkort gäller ej)

FILMFAKTA
Regissör: Patricio Guzman
Land: Frankrike, Chile
År: 2022
Längd: 83 minuter
Språk: Spanska
Textning: Engelska
Genre: Dokumentär

Arrangör: 50 år av minnen Chile/Suecia
Medarrangörer: Film i Skåne, Wipala kollektivet, ABF Malmö, ABF Helsingborg, ABF Skåne, Folkets Bio Malmö, Folkets Bio riks, Imagenes del sur, Latinamerika i Fokus, Antirasistiska filmdagarna, Galleri Fish Tank, Santiago Alvarez institutet

Event & specialvisningar