Södra Sveriges största arthousebiograf!

Minnesdag för Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln
Datum: Sön 11 okt, 2015

Minnesdagen som äger rum den 9 oktober uppmärksammas av Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa med diverse evenemang som lyfter den historiska bakgrunden till afrosvenskars situation i dagens samhälle. Sön11 okt blir det filmvisningar och samtal! Missa inte familjevisningen av Zarafa!

- - - - - - - - - - - -
kl 10:00-11:20
ZARAFA
Rémi Bezançon & Jean-Christophe Lie, Frankrike 2012, 78 min, svensk text och svensk voice-over, från 7 år.
Zarafa är en spännande och gripande berättelse om vänskap, frihet och mod. Filmen tar även upp viktiga frågor såsom den europeiska kolonialism, slavhandel och rasism ur ett samtida och historiskt perspektiv.

- - - - - - - - - - - -
kl 13:00–15:00
Förfilm: JAG HAR DIN RYGG
David Nzinga, Sverige 2015, 15 min.
Jack och hans vänner är på väg till en fest i förorten. Plötsligt dyker en äldre man upp och hotar dom med en laddad pistol. Prisbelönad i Sveriges Kortfilmsfestival.
Trailer >>
Om priser >>

Långfilm: SOLEILS
Dani Kouyate & Olivier Delahaye, Frankrike 2014, 96 min, engelsk text.
En film som blandar historiska och drömlika sekvenser med modern roadmovie-estetik. Berättelsen i filmen bygger på tanken att de yngre generationerna drabbats av glömska och inte längre kan minnas Afrikas, det vill säga sin egen, historia. Den som lever i ett samhälle som domineras av vit historieskrivning, kan få för sig att Afrika inte har något att komma med. Filmen vill motbevisa det, bland annat genom att presentera den afrikanska deklaration om mänskliga rättigheter som daterar sig ända tillbaka till 1200-talet och kallas för Mande-traktatet.
Trailer >>
Intervju med regissörerna >>

- - - - - - - - - - - -
kl 15:15–16:30
PANELDISKUSSION

Medverkande:
Dani Kouyate - Filmregissör
Osman Karim - Filmregissör, fotograf och programledare i TV
David Nzinga - Filmproducent, manusförfattare och skådespelare

Är afrosvenskar etablerade i den svenska kulturvärlden? Pågår det en trend i västvärlden att personer med afrikanskt ursprung får alltmer fokus inom musik, film, teater och litteratur eller är verkligheten någon annan? Vilka strategier krävs för att bli i en permanent del av kulturutbudet? Hur är det att göra kultur i ett majoritetssamhälle när man själv utgör en osynlig minoritet? Hur påverkas afrosvenskar av att vara en minoritet när det gäller kultur? För att hjälpa oss reflektera över och diskutera dessa frågeställningar har AFR bjudit tre framstående afrosvenskar med förankring i filmvärlden.

Bjud in era vänner, grannar, kollegor och släktingar för en eftermiddag med fartfyllda diskussioner.

- - - - - - - - - - - -

Datum: Sön 11 okt, 2015

kl 10:00 - 16:30

FRITT INTRÄDE! Först till kvarn gäller.

OBS! FÖRBOKNING gäller till filmen ZARAFA, skicka ett mail till afr@africamail.com och ange namn på dem som vill komma.

Arrangörer: Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, ABF Malmö, ARF - Film och kultur för mänskliga rättigheter, Panora / Folkets Bio Malmö.

Event & specialvisningar