Södra Sveriges största arthousebiograf!

När Hades står i blom + samtal: Lena Mattsson
Datum: Tor 21 dec, 2017

Samtal efter filmen med Lena Mattsson!

NÄR HADES STÅR I BLOM
Lena Mattsson | Sverige 2016 | 60 min | Engelsk textning
Detta är filmversionen av en videotriptyk som framställdes till utställningen "Malmö Brinner" på Moderna Museet Malmö. För första gången möjlig att se på stor duk i en biosalong!

Medverkande i filmen är punkikonen Stry Terrarie Kanarie, konstnären Carin Carlsson och författaren och poeten Clemens Altgård. Vi får följa med på en resa från punkens början genom postpunktiden fram till idag. Hur såg vår värld ut då och hur ser den ut nu?

Stry Terrarie Kanarie berättar om sina musikaliska gärningar, kärleken och pengarna. Stry var med och bildade bandet Kriminella Gitarrer, som också gav ut den kanske första punkplattan i Sverige ?Vårdad klädsel/Förbjudna Ljud?. Stry var en av musikerna och låtskrivarna i Ebba Grön, Rymdimperiet och senare Imperiet. Han startade också sina egna musikaliska projekt och band som t ex Besökarna, Garbochock, Stry & Stripparna, Babylon Blues, Stry & the OlgaMagoo. Stry är en av Sveriges mest betydelsefulla musiker och låtskrivare som berört och inspirerat många med sina låtar och musik sedan 70-talet fram till idag.

Carin Carlsson är en begåvad målare som berättar om att vara ung och leva och uppleva punkens och litteraturens energi och betydelse för konsten och kulturen i Malmö. Kanske var det grogrunden till att Malmö senare blev en intressant konststad.

Författaren, poeten/kritikern och ligaledaren Clemens Altgård berättar om poetgruppen Malmöligan, där nu kända och etablerade författare som Kristian Lundberg, Håkan Sandell, Martti Soutkari ingick, samt även författaren/filmregissören Lukas Moodysson och Per Linde, nu forskaren och lektor i interaktions design på Malmö högskola. Malmöligans medlemmar var unga och mycket begåvade killar, beväpnade med det skrivna ordet och litterära manifest.

"Hon gör film om punkens och poesins Malmö" - Sydsvenskan. Läs hela artikeln >>

"I sanningens skugga med Lena Mattsson" - FLM.
Läs hela artikeln >>

Datum: Tor 21 dec, 2017

kl 19:30

Fri entré!
Ingen förbokning krävs.

Ingår i KORTFILMSDAGEN 2017.
Ta del av hela programmet här >>

Arrangör: Folkets Bio Malmö i samarbete med ABF Malmö och Svenska Filminstitutet.

Event & specialvisningar