Södra Sveriges största arthousebiograf!

Natt och dimma
Datum: Sön 26 jan, 2020

Inför Förintelsens minnesdag specialvisar vi Alain Resnais kortdokumentär NATT OCH DIMMA – enligt Francois Truffaut "den ädlaste och mest nödvändiga filmen som någonsin gjorts."

NATT OCH DIMMA
Alain Resnais kortdokumentär är en av de första filmerna om förintelsen och den första som nådde ut till en bredare publik. Bara tio år efter krigsslutet var de fasansfulla minnena av mardrömmen fortfarande skarpa. Och Resnais är tydlig med att de aldrig får blekna, eller förminskas till torra texter och tårdrypande draman. På 33 minuter sammanfattar han effektivt förintelsens mänskliga kollaps i en film som fräser av avsky och ilska över hur vi kunde låta detta hända. En omskakande påminnelse om hur krig ser ut i verkligheten.

Alain Resnais (f. 1922), utbildades vid franska filmskolan IDHEC. Under 50-talet blev han framgångsrik som dokumentärfilmare, och blev speciellt uppmärksammad för Natt och dimma 1955. Resnais spelfilmsdebut Hiroshima – min älskade väckte enorm uppståndelse och räknas som ett centralt verk i den franska nya vågen-rörelsen. Mest för att han skildrade tidsbegreppen på ett nytt vis, vilket han även gjorde i filmen "I fjol, i Marienbad" från 1961.

Känslig tittare? Vi vill gärna flagga för starka bilder. 

Datum: Sön 26 jan, 2020

BILJETTPRIS: 60 kr

FILMFAKTA
Regi: Alain Resnais
Land: Frankrike
År: 1956
Längd: 33 min
Språk: Franska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: 
Medverkande: Reinhard Heydrich, Heinrich Himmler, Adolf Hitler

Arrangör: Folkets bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar