Södra Sveriges största arthousebiograf!

Nausicaä från Vindarnas dal (Jap. tal)
Datum: Lör 7 jan, 2023

Anime-succén som lade grunden till Studio Ghibli.

För tusen år sedan förintades civilisationen av ”de sju dagarna av eld”. Sedan dess lever människorna i små, rivaliserande grupper skilda åt av en giftig svampdjungel fylld av jätteinsekter. Prinsessan Nausicaä kommer från den fridfulla Vindarnas dal och försöker ta reda på den sanna naturen och hitta ursprunget till den ogästvänliga värld hon lever i. Hon kan kommunicera med insekterna och vill helst av allt skapa fred. Men när ett av de vapen som en gång ödelade jorden hittas så utbryter ett krig bland människorna som snabbt eskalerar utom all kontroll.

Det var framgångarna med Nausicaä från vindarnas dal som gav Hayao Miyazaki och Isao Takahata möjligheten att starta sin egen studio – Studio Ghibli - tillsammans med förlaget Tokuma. Den första filmen som producerades av Studio Ghibli är Laputa – Slottet i himlen.

Nausicaä från vindarnas dal är en bearbetning av Hayao Miyazakis mangaserie med samma namn. Mangan sträcker sig över 7 samlingsvolymer och tecknades fram till 1994. Filmen baserar sig på de två första volymerna.

Datum: Lör 7 jan, 2023

FILMFAKTA
Regissör: Hayao Miyasaki
Land: Japan
År: 1984
Längd: 117 minuter
Språk: Japanska
Textning: Svenska
Genre: Animerad film
Åldersgräns: Från 11 år

Arrangör: Folkets Bio Malmö, ABF Malmö

Event & specialvisningar