Södra Sveriges största arthousebiograf!

Trailer
Trailer
Nojoom + Arabisk afton
Datum: Fre 20 maj, 2016

Innan premiärvisningen av filmen NOJOOM - AGE 10 AND DIVORCED på Biograf Panora bjuds publiken till en Arabisk Afton - mingel med arabisk mezze och musik, mot uppvisande av biobiljett till premiärvisningen. 

PROGRAM FREDAG 20 MAJ
19:00 Arabisk afton - mingel med arabisk mezze och musik.
20:00 Öppningstal och svensk biopremiär av NOJOOM - AGE 10 AND DIVORCED.

NOJOOM - AGE 10 AND DIVORCED
Baserad på en verklig berättelse. En 10-årig jemenitisk flicka går in i en rättssal i Sana’a och bönfaller domaren att bevilja henne skilsmässa – flickans namn är Nojoom. Från rättssalen får vi följa hennes väg från barndomens trygghet på den jemenitiska landsbygden till familjens flytt till huvudstaden Sana’a, där hon snart blir bortgift till en äldre man för att familjen ska klara ekonomin. Nojooms man tar henne med tillbaka till landsbygden, där hennes tidigare trygga barndomsvärld nu förvandlas till något skrämmande och hotfullt. NOJOOM är en stark skildring av ett dysfunktionellt och segregerat samhälle, men på samma gång en vacker berättelse om en ung flicka som vågar stå upp för sin rätt att vara barn i frihet.

NOJOOM har kommit få stor uppmärksamhet på festivaler och i press världen över. Filmen är den första långfilmen från Jemen regisserad av en kvinna, dessutom inspelad i Jemen bara veckor innan det stora inbördeskriget kom att bryta ut. Filmen har hyllats för sitt fantastiska foto och miljöer, och mottog bland annat priset för Best Cinematography vid Malmö Arab Film Festival 2015 och det hedervärda Best Muhr Feature Fiction på Dubai International Film Festival 2014.

NOJOOM bygger på en bästsäljande verklighetsbaserad bok från 2009 om en verklig händelse där en liten bortgift flicka i Jemen efter en lång kamp beviljas skilsmässa. Boken publicerades 2009 och är nu utgiven i 35 länder och översatt till 16 språk.

OM REGISSÖREN
Khadija Al Salami, Jemens första kvinnliga filmskapare och producent, tvingades själv till barnäktenskap vid 11 års ålder. Med beslutsamhet och mod fick hon sin frihet och förändrade sitt öde. Vid 16 års ålder fick hon ett stipendium som tillät henne att följa sina drömmar, genom att studera i USA där hon erhöll en magisterexamen i filmproduktion och regi. Hon är en respekterad dokumentärfilmsskapare. NOJOOM är hennes långfilmsdebut.

Datum: Fre 20 maj, 2016

Arabisk afton kl 19:00
Film kl 20:00

FILMFAKTA
Regissör: Khadija Al Salami
Land: Jemen, Förenade Arabemiraten, Frankrike
År: 2014
Längd: 96 minuter
Språk: Arabiska
Textning: Svenska
Genre: Drama, verklighetsbaserad
Skådespelare / Medverkande: Reham Mohammed, Rana Mohammed, Ibrahim Al Ashmori, Naziha Alansi, Sawadi Alkainai m fl
Premiär: 20 maj
IMDb: Se filmen på IMDB
Originaltitel: Ana Nojoom Bent Alasherah Wamotalagah

Facebook-event >> 

Bokning och förköp kan göras som vanligt, men platserna är onumrerade.

Arrangör: Malmö Arab Film Festival, Arab Cinema In Sweden - ACIS, Folkets Bio Malmö, ABF Malmö.

Event & specialvisningar