Södra Sveriges största arthousebiograf!

Tider & biljetter
Tider & biljetter
Öppet hus med Amnesty och filmvisning av Long Distance Swimmer
Datum: Ons 22 maj

Är du redo att ta nästa steg och engagera dig lokalt för mänskliga rättigheter? Eller är du redan engagerad i Amnesty och vill träffa andra aktivister i Malmö? Oavsett engagemangsnivå är du varmt välkommen till vår öppet hus träff!

Denna gång kommer vi att fokusera på vår kampanj S.O.S Europa. Kampanjen belyser rätten att söka asyl i en tid där EU aktivt arbetar för att stänga folk ute. Idag finns det i stort sett INGA säkra vägar in. Detta trots att vi vet att det är fler människor på flykt än någonsin tidigare.

Vi kommer att visa dokumentärfilmen Long Distance Swimmer och efter filmvisningen blir det eftersnack och ett quiz om flykting- och migrationsfrågan.

LONG DISTANCE SWIMMER
Regi: Charly Wai Feldman | Dokumentär | 2023 | Tyskland, Storbritannien | Språk: Tyska, Engelska, Arabiska, Grekiska | Textning: Engelska | 99 min 
Över en natt går den syriska simmaren Sara Mardini från att vara Europas mest hyllade flykting och humanitär, till att vara en ’kriminell mastermind’. Medan hennes syster tävlar som simmare i OS väntar Sara på rättegång och ett eventuellt 25-årigt fängelsestraff för att ha arbetat frivilligt med en grekisk NGO och hjälpt andra flyktingar.

Vid 20 års ålder var Sara redan berömd. Hon flydde från Syrien 2015 tillsammans med sin yngre syster Yusra. När deras båt havererade på väg över havet till Grekland hoppade Sara och Yusra i vattnet. Systrarna, som båda är tävlingssimmare, lyckades dra båten i land och i säkerhet. Deras resa skapade rubriker runt om i världen och dramatiseras i Netflix-filmen The Swimmers. Vår berättelse börjar när det fiktiva dramat slutar. Sara har tillbringat tre år med att rädda flyktingar på samma resa som gjorde henne berömd, men blir plötsligt gripen i augusti 2018, anklagad av grekiska myndigheter för att driva ett kriminellt företag och åtalad för ’internationellt spionage och människosmuggling’. Om hon döms riskerar hon upp till 25 års fängelse och slutet på sin humanitära karriär. Utvisad från Lesbos och i väntan på nyheter om rättegången lever hon en surrealistisk tillvaro i Berlin. Hon studerar vid ett liberalt konstuniversitet på dagarna, flyr till technoklubbar på nätterna och försöker återuppta kontakten med sin familj. Under tiden tränar systern Yusra inför OS i Tokyo 2021, en dröm som de två systrarna en gång delade. Filmen, som spelades in under tre år, följer Saras kamp för rättvisa och hennes resa för att finna sig själv samtidigt som den illustrerar Europas största förändring under det senaste decenniet: från att ha varit en plats som välkomnade flyktingar till en miljö som är fientlig mot dem som vågar dra upp drunknande människor ur havet.

Datum: Ons 22 maj

Kl 18.00

Gratis inträde!
Föranmälan krävs pga begränsat antal platser och först till kvarn gäller. Boka plats här>>

Arrangör: Amnesty International

Event & specialvisningar